Білопільська міська територіальна громада
Сумська область, Сумський район

Профілактика ієрсінеозу

Дата: 20.10.2025 14:28
Кількість переглядів: 115

Профілактика ієрсінеозуІєрсиніоз – це гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, що характеризується токсико-алергічною симптоматикою, ураженням травного тракту, тяжким перебігом. Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica. Резервуаром інфекції в природі є домашні тварини (свині, собаки, кролики) та синантропні мишовидні гризуни.

Передається фекально-оральним шляхом: вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м’ясо тощо), які не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше – води.

Ієрсинії не переносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через півхвилини. Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Ієрсинії можуть «проживати» на свіжих овочах (капуста, морква, яблука тощо) в умовах овочесховища та холодильника.

Сприйнятливість висока. До груп ризику відносять осіб, які працюють у тваринництві, птахівництві та на харчоблоках. Характерна осінньо-зимова сезонність.

Інкубаційний період – від 1-2 до 18 діб, частіше 2-3 доби. Захворювання починається гостро, вже у перші години температура підвищується до 38,5 – 39,5°C. За клінічними проявами розрізняють абдомінальну, генералізовану та вторинно-вогнищеву форми захворювання, можливий хвилеподібний перебіг. Хворі ієрсиніозом люди неконтагіозні.

Крім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді. Тому майте на увазі – безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричних упаковках. Захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни - ретельно очищати та мити овочі, фрукти, холодильник; попереджувати розмноження гризунів упідвалах та овочесховищах!

Специфічна профілактика захворювання не розроблена.

Неспецифічна профілактика ієрсиніозу полягає у дотриманні правил зберігання продуктів, технології приготування та реалізації їжі. Продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, а в разі необхідності – обов’язково піддати термічній обробці.  Благоустрій населених пунктів, недопущення заселення господарств мишовидними гризунами, у разі необхідності проводити заходи боротьби з ними. У підвалах та коморах зберігати харчові продукти, а також овочі на полицях у закритій тарі в першу чергу, овочів та харчових продуктів, які не підлягають при приготуванні страв, термічній обробці. Суворе дотримання санітарних правил як на особистих кухнях, так і на підприємствах громадського харчування. Відповідність технологій приготування і термінів зберігання харчових продуктів, особливо свіжих овочів і фруктів. Дотримання правил загальної та особистої гігієни.

Для уникнення захворювання рекомендуємо вживати лише термічно оброблену їжу та кип’ячену чи бутильовану воду в заводській упаковці, дотримуватись правил особистої гігієни особливо при догляді за тваринами.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних і близьких!

Сумське районне управління 
ГУ Держпродспоживслужби 
в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь