Як мотивувати школярів до здорового харчування?
Неповноцінне харчування призводить до багатьох хвороб. Зростає ризикендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігаєтьсявиразна тенденція до поширення ожиріння, патології системи
кровообігу, онкологічних захворювань.
Виявлено, що харчування є одним із факторів, який істотно впливає не лише настан органів та систем, характер перебігу метаболічних реакцій організму, а й настан психічних процесів: пам’ять, увагу, визначає рівень працездатності людинита показники успішності.
Щоби зменшити ризики неінфекційних захворювань та підтримувати організмздоровим, підлітків необхідно заохочувати до здорового харчування.
Регулярне чи нерегулярне, збалансоване чи незбалансоване харчування — усі ціта інші чинники мають коріння в родинних установках, особливо в дитячому віці.Те, як організована система харчування в родинному колі може вплинути наподальший режим харчування дитини вже в старшому віці.
Про сформованість харчових вподобань та харчової поведінки в підлітковому віцісвідчать відповіді учнів, які вживають регулярно як корисні продукти (овочі абофрукти) так і потенційно шкідливі (солодощі, газовані напої).
Усе частіше в раціон входять продукти, що містять трансжири. Якщо їх їстирегулярно, змінюється структура клітинних мембран, що спричиняє порушенняобміну речовин, захворювання нервової системи, серцево-судинної системи,печінки, підвищення рівня холестерину, ожиріння тощо.
Трансжири входять до складу таких продуктів: крекери, печиво, торти, пончики,картопля-фрі, майже всіх напівфабрикатів, фасованих, готових до вживанняпродуктів (чипсів, сухариків, горішків, попкорну, соусів, майонезів, більшості видівшоколаду й морозива, цукерок, вафель).
Понад один раз на тиждень підлітки вживають різні солодощі. Надмірнеспоживання цукру, може спричинити низку проблем зі здоров’ям.
Рекомендації щодо здорового харчування підлітків:
- Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами. Їжте капусту, огірки,листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редькутощо.
- Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, додайте до меню нешліфованийрис, вівсянку, гречану кашу та інші види круп.
- Обирайте нежирні молочні продукти. Намагайтеся їсти молочні продукти 2–3рази на день.
- Урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Здорове харчування передбачаєспоживання м’яса (птиця, телятина тощо). 2–3 рази на тиждень варто готуватирибу.
- Додавайте до меню бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів.
- Овочі, для прикладу, не містять великої кількості калорій (за виняткомкрохмальних — картоплі тощо), мають високий вміст харчових волокон, вітамінів,мінералів і біофлавоноїдів. Саме тому рекомендується вживати 4–5 порцій овочівна день, а також 2 порції фруктів на добу.
Здорове харчування також передбачає зменшення кількості солі та цукру враціоні.
Рекомендована норма солі для дітей — не більше ніж 2 г на добу, а для підлітків— менш як 5 г. Щодо цукру, то добова норма для підлітків становить — не більшеніж 25 г на добу, враховуючи доданий цукор (його виробник використовує, щобипокращити смак або продовжити термін зберігання харчовихпродуктів).
Мотивуйте дітей харчуватися здорово!
Сумське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Сумській області