Обережно - гриби!
Гриби – дуже цінний високобілковий харчовий продукт. За вмістом білка вони переважають ягоди, фрукти, овочі. Кілограм сушених грибів за калорійністю порівнюється до 3 кг м’яса чи риби, окрім того, гриби вирізняються високим вмістом вітамінів (В1, В6, РР, С) та мінеральних речовин (фосфор, кальцій, цинк, мідь, залізо, марганець).
Але перш ніж кинутися до лісу за всіма цими «вітамінами», треба пам’ятати, що з майже 500 видів грибів, які ростуть на Україні, лише 12 можна вживати в їжу. До того ж їстівні гриби можуть бути отруйними, оскільки вбирають в себе токсичні речовини з навколишнього середовища, а тому не потрібно збирати гриби поблизу автодоріг, сміттєзвалищ, залізниці.
ПАМЯТКА - ОБЕРЕЖНО ГРИБИ!
- уникайте збору грибів в потенційно небезпечних районах , а саме: на територіях де проводяться обстріли, та є загроза натрапити на вибухонебезпечні предмети (заміновані території);
- купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
- збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
- не збирайте гриби: поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
- перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти;
- усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- гриби (зеленушка, синяк-дубовик та інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм;
- гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Симптоми отруєння: (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів.
Перша допомога при отруєнні грибами:
- негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідорожевого розчину марганцівки, необхідно викликати блювоту, прийміть активоване вугілля;
- потерпілого треба укласти, зігріти ноги за допомогою грілок, дати випити багато рідини (чай, воду);
- викликати швидку медичну допомогу за тел.: «103», оскільки стан може погіршитися.
Бережіть своє здоров’я і життя!
Сумське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Сумській області