Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Уряд розширив можливості програми «Доступні кредити 5-7-9 %»

Дата: 10.07.2024 14:08
Кількість переглядів: 192

Фото без описуКабінет Міністрів України розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Тепер її коштом підприємці зможуть придбати та встановити електрогенераційні установки, які працюють на газу. Відповідну постанову Уряд ухвалив на засіданні 18 червня 2024 року.

Отримані за програмою кредитні кошти підприємці зможуть витратити на фінансування будівництва та улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок. Максимальна сума пільгового кредиту на відповідні цілі становить до 150 млн гривень, а строк кредитування становить до 10 років.

Програми «Доступні кредити 5-7-9%» також передбачає можливість для підприємців використати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електричної енергії. В Уряді сподіваються, що за умови лібералізації грошово-кредитної політики НБУ та збільшення обсягів кредитування цієї галузі, підприємства зможуть швидко збільшити власне виробництво електроенергії, і, як наслідок, більш активно розвиватиметься ринок малої розподіленої генерації.

У межах програми вже здійснено низку заходів (ухвалено відповідні постанови НКРЕКП та Уряду) для спрощення реалізації розподіленої генерації. А саме:

  • до 2 днів (раніше було 10) скорочено терміни видачі та погодження технічних умов на приєднання споживачів до електромереж та зменшено кількість документів для отримання послуги (необхідна лише довідка від ВЦА про потребу термінового приєднання електроустановок та графічні матеріали із зазначенням місця розташування установок, меж земельної ділянки);
  • до 1 місяця (раніше було 3) скорочено термін надання послуги приєднання до газорозподільних систем та зменшено кількість необхідних документів.

Окрім цього, за поданням Міненерго Уряд затвердив порядок надання фінансової державної підтримки фізичним особам, що встановлюють генеруючі установки з альтернативних джерел енергії у домогосподарствах. Передбачено надання пільгового фінансування для придбання та встановлення генеруючого обладнання - фотоелектричних модулів та/або вітрових електроустановок потужністю від 1 кВт до 10 кВт та установок зберігання енергії.

Для придбання та встановлення відповідного обладнання надаватиметься безвідсотковий кредит строком до 5 років. Кредит буде видаватися уповноваженим банком через Фонд розвитку підприємництва.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь