Пташиний грип: як розпізнати і попередити?
Грип птиці - інфекційне захворювання, викликане вірусами грипу А, що характеризується ураженням органів дихання і системи травлення. Віруси грипу типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин та птахів, зокрема курей, качок, свиней, коней, ховрахів тощо.
Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід.
Як розпізнати, що птиця хвора на грип?
У хворої птиці спостерігаються такі клінічні ознаки:
Спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.
Як уникнути зараження пташиним грипом?
- В особистих господарствах необхідно перевести усіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки);
- Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;
- Не торкайтесь місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
- Подібно до будь-якого інфекційного захворювання одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
- Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці, продезінфікувати;
- Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо - не менше 30 хвилин при температурі 100о С. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;
- Яйця не можна вживати сирими, перед їх використанням слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
- Не купуйте м’ясо птиці і продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.