Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Профілактика грипу, ГРВІ, COVID -19

Дата: 22.12.2023 09:31
Кількість переглядів: 207

З настанням осінньо-зимового періоду традиційно щороку відмічається збільшення кількості хворих на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції, а в останні декілька років і на  нове захворювання - коронавірусну хворобу (COVID-19).

Грип – це гостре респіраторно - вірусне захворювання, яке характеризується гострим початком, переважним ураженням верхніх дихальних шляхів і загальною інтоксикацією організму.    Збудники хвороби - віруси грипу типів А,В,С локалізуються в слизі верхніх дихальних шляхів хворих і виділяються під час кашлю та чхання. З крапельками слизу від хворої людини  під час кашлю і чхання вірус грипу може  викидатися на відстань до 3-3,5 метрів, що становить небезпеку для оточуючих.

COVID–19 -  це інфекційне захворювання спричинене коронавірусом SARS-CoV-2, поражає в основному дихальну систему, в важких  випадках викликає тяжку пневмонію і може призвести до смерті. Характерними симптомами захворювання є підвищення температури тіла до 38 С, кашель, задишка, біль у м’язах, втрата нюху та смаку. 

Гостра респіраторна вірусна інфекція у більшості випадків починається з відчуття  ознобу, втоми, чхання та головного болю. Симптоми захворювання такі як  нежить і кашель з’являються на протязі двох і більше днів. Температура при гострій респіраторно вірусній інфекції  зазвичай коливається в межах 37-37.5  С.

Основна різниця між грипом і ГРВІ  полягає в тому, що грип починається раптово, гостро  і супроводжується різко вираженою ломотою в тілі, ознобом, головним та м’язовим болем, а ГРВІ – поступово і супроводжується відчуттям «розбитості», загального нездужання. 

Застуда розпочинається поступово і характеризується   підвищенням температури тіла та незначним погіршенням самопочуття. Причиною застуди здебільшого є переохолодження організму.

Інфекційне захворювання, спричинене  короновірусною інфекцією (COVID - 19), залишається актуальним і сьогодні, тому важливо розрізняти симптоми даного захворювання з грипом та  іншими  гострими респіраторно-вірусними інфекціями.   Механізм передачі даних інфекції зазвичай повітряно-крапельний, але можливий і через предмети домашнього вжитку (посуд, рушник  тощо). 

Найкращий  захист від грипу та коронавірусної інфекції (COVID -19) - це вакцинація, яка знижує ризик захворіти, отримати серйозні ускладнення, потрапити на стаціонарне лікування або навіть померти. Вакцинацію від коронавірусної хвороби (COVID-19)  можна зробити безкоштовно  в медичних закладах, попередньо звернувшись до свого сімейного лікаря.

Вакцинація від грипу є щорічною та рекомендованою. Її можна придбати за власні кошти  в аптечній мережі. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною та ефективною.

Крім вакцинації, дуже прості заходи допоможуть  знизити ризик підхопити вірусну інфекцію та зберегти ваше здоров’я та здоров’я членів вашої родини:

  • користуйтеся одноразовими масками, щоб захистити себе та оточуючих від зараження;
  • уникайте дотиків руками до очей, носа, рота, адже саме  через ці органи віруси найшвидше  потрапляють в організм людини; 
  • уникайте контакту із особами, які мають прояви  респіраторних захворювань (кашель, підвищену температуру тіла, нежить);
  • прикривайте рот під час кашлю та чхання ліктьовим згином або одноразовою носовою хустинкою, яку після використання  потрібно викинути і після цього вимити руки;
  • мийте руки з милом та використовуйте антисептик чи гель на основі спирту, особливо після поїздки в громадському транспорті, відвідування магазинів, громадських місць;
  • уникайте скупчення людей так, як  в місцях масового скупчення  є дуже великий ризик передачі інфекції;
  • регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання, як вдома так і на робочих місцях;
  • користуйтеся одноразовими паперовими серветками і рушничками, використані серветки необхідно викидати  у спеціальні ємкості, так як вони можуть стати джерелом зараження.

Привчіть себе та своїх рідних до корисних звичок: будьте фізично активними, уникайте стресу, добре висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся  поживною їжею багатою вітамінами та мінерами, ведіть здоровий спосіб життя.

У жодному разі не займайтесь самолікуванням. У будь-якій ситуації краще звернутися за консультацією до лікарів. 

Будьте здорові! Бережіть себе та своїх рідних.

Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь