Вірусний гепатит А: причини виникнення та профілактика
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Поширення вірусу відбувається здебільшого в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період та субклінічну стадію характеризується сплесками інфекцій навесні й восени.
Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху є весняний паводок у березні-квітні, що забезпечує вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають у незадовільному стані.
Найвищий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років трапляються великі епідемії. Під час епідемії вірус дуже легко поширюється серед маленьких дітей, у результаті чого в 30-50% дітей молодше 5 років виявляються докази перенесеної інфекції.
Характерні піки під час багаторічних спостережень, приблизно раз на 3-5 років гепатит А діагностують частіше ніж у інші роки.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. Тварини, у тому числі лабораторні, не сприйнятливі до вірусу.
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність гепатиту А.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників.
Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет, однак можливі ускладнення з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :
-
використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися);
-
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
-
під час неорганізованого відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої);
-
перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати кип’ятком;
-
чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
-
не займатись самолікуванням, за появи перших ознак захворювання терміново звернутися до лікаря.
Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни під час приготування страв, якісне миття фруктів та овочів.
Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.