A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Обережно – гриби можуть бути небезпечними!

Дата: 19.09.2023 09:05
Кількість переглядів: 313

Не зважаючи на загрозу замінування на територіях ведення бойових дій та територіях, що перебували в окупації, заборону відвідування населенням лісів, на час дії правового режиму воєнного стану, випадки отруєння дикорослими грибами продовжують реєструватися. На початку року, такі випадки були пов’язані з вживанням грибних консервів домашнього виготовлення, наразі – з вживанням грибів цьогорічного «врожаю».

Цього року, через погодні умови, сезон «тихого полювання» розпочинається лише зараз. Для когось - це хобі, комусь вдається заробити трохи грошей із продажу грибів. В любому випадку - і ті, що споживають, і ті що купують, повинні володіти елементарними знаннями про гриби, аби не нашкодити здоров’ю.

З метою профілактики грибних отруєнь, нагадуємо деякі правила.

Отже, першим і основним з них є таке: ніколи не слід вживати в їжу невідомі гриби! На жаль, швидких і абсолютно надійних методів виявлення отруйних та неїстівних грибів не існує. Тому не варто збирати гриби, в їстівності яких є навіть найменший сумнів, серед них і такі, що схожі на їстівні, але ще не дозріли і не мають достатньо виражених форм та кольору.

Не можна брати гриби з ознаками цвілі, загнивання, ослизлості, непридатними для споживання є також перестиглі та червиві гриби. Важливо пам'ятати, що гриби, які зростають поблизу промислових підприємств, шосейних та залізничних доріг, сміттєзвалищ, мають здатність накопичувати радіоактивні та токсичні речовини, в числі яких і солі важких металів: свинцю, ртуті, кадмію, цинку.

Слід мати на увазі, що зберігання свіжозібраних грибів без холоду призводить до швидкого їх псування, внаслідок чого цілком їстівні гриби стають небезпечними. 

Дотримання цих нескладних правил дає шанс вберегтися від можливих серйозних наслідків. Якщо ж лихо все-таки трапилось і з'явилися такі ознаки отруєння, як нудота, запаморочення, блювання, пронос, непритомність, посиніння губ, судоми та ін., необхідно негайно звернутись по кваліфіковану медичну допомогу. Втрата дорогоцінного часу може призвести до важких ускладнень

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вище вказаних порад.

Сумське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
В Сумській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь