A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Інформація щодо послуги раннього втручання

Дата: 23.08.2023 11:55
Кількість переглядів: 74

Раннє втручання – це комплексна послуга для родин, які виховують маля до трьох повних років (послугу рекомендується надавати у віці до трьох років одинадцяти місяців двадцяти дев’яти днів) із порушенням розвитку або ризиком їх виникнення, яка поєднує медичну, психологічну, соціально та освітню складові.

Мета послуги – раннє виявлення та профілактика порушень у дітей, покращення їх розумового розвитку, підвищення якості їх життя.

Послугу раннього втручання (РВ) рекомендується надавати командою фахівців різних галузей (педіатром, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом – дефектологом, логопедом, іншими спеціалістами за потребою), яка безпосередньо здійснює заходи, що становлять зміст послуги раннього втручання.

Послуга РВ надається на основі інтегрованого, комплексного та міжвідомчого підходів: проводиться оцінювання розвитку рухових, мовних, комунікативно – емоційних та сенсорних здібностей, з’ясовуються особливості розвитку ігрової діяльності, її відповідності віковим етапам та індивідуальними можливостями дитини. Через опитування збирається інформація про сон та годування дитини, гігієнічні процедури, особливості її взаємодії з батьками, оцінюється індивідуальні потреби та визначення пріоритетів сім’ї дитини. 

Послуга раннього втручання надаватиметься: дітям, яким установлено ступень відставання у розвитку, дітям, у яких виявлено анатомічні дефекти, інші необоротні порушення функцій органів і систем організму, дітям, яким установлено інвалідність, дітям, у яких виявлено тяжкі захворювання, розлади, травми, дітям, у яких виявлено порушення розвитку або ризик їх виникнення у зв’язку з насильством, жорстоким поводженням у сім’ї, дітям  із високим ризиком виникнення порушень розвитку внаслідок несприятливої дії соціальних та біологічних факторів.

Виявляти сім’ї з дітьми, які потенційно потребують надання послуги РВ рекомендовано закладам охорони здоров’я, закладам дошкільної освіти, установам/закладам соціального захисту населення, зокрема надання соціальних та реабілітаційних послуг, громадським об’єднанням, благодійним, релігійним та іншим організаціям, задіяним у системі раннього втручання.

Послуга РВ надається після визначення індивідуальних потреб дитини та її сім’ї, складення індивідуального сімейного плану раннього втручання та укладення договору про надання такої послуги.

Раннє втручання – це робота із сім’єю, а не лише з дитиною. Важливо тримати у фокусі уваги інтереси дитини, її потреби, теорії розвитку, прив’язаності та працювати у ситуації, що впливає на дитину. Тому принципами раннього втручання є сімейно- центрованість, рутино – орієнтованість, командний підхід, координація сервісів та ресурсів.

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь