Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

НАБРАННЯ ЧИННОСТІ ЗАКОНОМ УКРАЇНИ № 3005-IX

Дата: 31.07.2023 13:46
Кількість переглядів: 189

Фото без описуЩодо засудження російської імперської політики в Україні, заборони пропаганди її символіки та встановлення порядку ліквідації символіки російської імперської політики 27 липня 2023 року набрав чинності Закон України № 3005-IX «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» (далі - Закон).

Відповідно до частини другої статті 4 Закону, забороняється присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності назв, що глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики, а також держави-терориста (держави-агресора) або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, населені пункти, дати, події.

Звертаємо увагу, що юридичні особи, політичні партії, інші об’єднання громадян, зареєстровані на день набрання чинності Законом, у разі недодержання вимог Закону зобов’язані протягом 1 місяця з дня набрання чинності Законом привести свої установчі документи, найменування та/або символіку у відповідність із Законом. При цьому такі юридичні особи звільняються від сплати адміністративного збору під час державної реєстрації змін до установчих документів, пов’язаних з приведенням їх у відповідність із Законом. 

У разі невиконання юридичними особами, політичними партіями, іншими об’єднаннями громадян вимог Закону їхня діяльність підлягає припиненню (забороні) в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців.

Цим Законом також внесено зміни до Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», зокрема, встановлено додаткові критерії щодо заборонених назв.

З повним текстом Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3005-20#Text


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь