A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ОСІБ, ЯКІ ЧЕРЕЗ НЕБЕЗПЕКУ ВИМУШЕНІ ПОКИНУТИ МІСЦЕ ПОСТІЙНОГО ПРОЖИВАННЯ ТА ЕВАКУЮЮТЬСЯ (покрокова інструкція)

Дата: 21.07.2023 10:01
Кількість переглядів: 375

Фото без описуВідповідно до законодавства особи, які вимушені покинути місце постійного проживання та евакуюються через небезпеку, мають право на встановлення статусу внутрішньо переміщеної особи.

Зазначений статус можна отримати:

  • через мобільний застосунок Дія;
  • центру надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • шляхом звернення до підрозділу соціального захисту населення територіальної громади, що розташована на території, до якої перемістилася особа.

Результатом оформлення статусу є отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання довідки

1. Слід надати:

  • документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України/соціальний статус;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документ, що підтверджує повноваження заявника як законного представника особи, від імені якої подається заява (за потреби).

2. На місці заповнюється заява встановленої форми.

3. На отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Внутрішньо переміщеним особам за рахунок коштів Державного бюджету виплачується щомісячна допомога на проживання. Розмір допомоги на проживання становить:

2000,00 грн. - дорослим;

3000,00 грн. - дітям до 18 років або особам з інвалідністю.

Внутрішньо переміщені особи мають всі права й обов’язки громадянина України. Вони не можуть бути обмеженими з підстав переміщення.

Що таке «Прихисток»?

«Прихисток» — державний волонтерський проєкт, який допомагає зʼєднати тих внутрішньо переміщених осіб, хто шукає помешкання з тими, хто готовий його надати. Скористатися платформою може будь-хто, платити за це також не потрібно.

Якщо ви входите в їхнє число та шукаєте помешкання в іншому місті, допомогти в цьому може проєкт «Прихисток». Він також буде корисним людям, які хочуть прихистити ВПО у своїй квартирі, домі тощо.

Якщо особа, що перемістилася, зараз перебуває у пошуку житла, йому необхідно зайти на сайт prykhystok.gov.ua, скористатись фільтром пошуку визначити необхідні критерії пошуку (регіон і зазначити характеристики помешкання), обрати необхідну об’яву із запропонованих та особисто зв’язатись з власником, щоб обговорити всі деталі свого тимчасового прихистку.

Інформація для одержувачів всіх видів державної соціальної допомоги

У період введення військового стану автоматично подовжено виплату (без звернення)

  • допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;
  • державної соціальної допомоги особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю;
  • грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу;
  • тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Особи, які є внутрішньо переміщеними особами, мають можливість звернутися за місцем фактичного проживання із заявою про призначення:

  • допомоги на дітей одиноким матерям;
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • тимчасової допомоги особам, які досягли пенсійного віку, але не набула права на виплату.

Одержувачі вищезазначених допомог, які перед переміщенням в іншу місцевість подали заяву для призначення допомог, мають право на одержання виплат за місцем реєстрації до закінчення строку виплати.

До уваги громадян пільгових категорій!

У разі зміни зареєстрованого (задекларованого) або фактичного місця проживання пільговик або його законний представник повинен повідомити про це письмово орган Пенсійного фонду України (особисто, поштою або в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України або Єдиний державний вебпортал електронних послуг - за наявності технічної можливості).

Для отримання пільг за фактичним місцем проживання потрібно подати до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, посадових осіб центру надання адміністративних послуг або безпосередньо до органу Пенсійного фонду України заяву з необхідними документами:

1. Пільгове посвідчення, довідка (копії);

2. Паспорт пільговика, РНОКПП (копії);

3. Паспорт, РНОКПП батьків непрацездатного віку пільговика, свідоцтво про народження пільговика (копії);

4. Паспорт, РНОКПП дружини, свідоцтво про одруження (копії);

5. Свідоцтво про народження дітей до 18 років,паспорт (за наявності), РНОКПП (копії);

Документами, що підтверджують фактичне місце проживання пільговика, є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та інший офіційний документ, що підтверджує фактичне місце проживання пільговика, а в разі їх відсутності – акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи за формою, затвердженою Мінсоцполітики, який складається посадовою особою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади.

Додатково інформаємо, що відповідно до статті 51 Бюджетного кодексу України до членів сім'ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни I групи та доглядає за ним, за умови що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

Телефони «Гарячої лінії» Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області з питань призначення пільг та житлових субсидій:

  • (067)164-52-29
  • (067)163-76-31

Зверніть увагу!

Якщо одержувачі державних соціальних допомог отримували грошову допомогу через АТ «Укрпошта» за місцем проживання, і вимушена була через небезпеку змінити фактичне місце проживання, то вона також може отримати виплати у відділеннях АТ «Ощадбанку» як грошовий переказ без відкриття рахунку або ж у іншому відділенні АТ «Укрпошта» за місцем тимчасового перебування.

Також внутрішньо переміщені особи мають можливість змінити спосіб отримання грошової допомоги шляхом відкриття карткового рахунку в установі банку та повідомити про це установу, яка проводить відповідну виплату.

Контактні дані управління соціального захисту населення Сумської райдержадміністрації для отримання консультацій:

тел. (0542) 65-57-24, (0542) 66-35-50

Електронна пошта: info33@dszn.sm.gov.ua

Білопільський підрозділ управління соціального захисту населення

тел. (05443) 9-25-96

Електронна пошта info01@dszn.sm.gov.ua

Краснопільський підрозділ управління соціального захисту населення

тел. (05459) 7-16-01

Електронна пошта info07@dszn.sm.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь