Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Брифінг голови ОВА з питань евакуації в Сумській області

Дата: 19.07.2023 08:15
Кількість переглядів: 256

Фото без описуПід час брифінгу в Офіційному медіацентрі Сумської ОВА очільник області Володимир АРТЮХ роз’яснив ряд питань щодо евакуації в Сумській області.

За його словами, відповідно до розпорядження від 10.07.2023 № 300 щодо проведення евакуації населення, на І етапі (підготовчому) з 11 липня здійснюється підготовка до проведення заходів по евакуації населення з населених пунктів 5-кілометрової зони від державного кордону України з російською федерацією у безпечні райони відповідно до планів, що відпрацьовані та затверджені головами районних державних адміністрацій – начальниками районних військових адміністрацій, головами територіальних громад.

Відповідно до цього розпорядження, створені комісії на обласному, районному рівні та на рівні громад, які щодня вивчають проблемні питання, які виникають під час першого етапу евакуації.

«Що таке підготовчий етап евакуації? Це ознайомлення кожного громадянина, який знаходиться в 5-кілометровій зоні, з цим питанням, щоб з’ясувати, хто готовий евакуюватися, а хто ні. Вже 80% населення поінформовані про проведення евакуації. Цей етап триває. Голови громад складають відповідні списки і в межах районів готуються місця для розміщення бажаючих евакуюватися на безпечні території, – розповів Володимир Артюх. – Є охочі евакуюватися, також є люди, які написали письмові відмови від евакуації», – повідомив очільник ОВА.

Для населення, яке евакуюється, розроблена пам’ятка.

А як же житимуть люди, які залишаться в межах 5-ти кілометрової зони?

Відповідно до законодавства України, порядок у 5-кілометровій зоні визначає військове командування разом із військовою адміністрацією. На Сумщині, саме в цій зоні, порядок в’їздувиїзду забезпечуватиме комендантська служба.

«Люди, які написали заяву про відмову від евакуації і зареєстровані на цих територіях, матимуть перепустки і право на вільний в’їздвиїзд. В той же час громадяни, які зареєстровані в інших населених пунктах, але проживають у 5-кілометровій зоні, таких перепусток не отримають. Вони мають зареєструватися і написати заяву про відмову на виїзд. Тільки після цього їм видадуть перепустки. Наразі над цим питанням працюють голови громад», – пояснив очільник області.

Як повідомив начальник ОВА, наразі евакуація не передбачає примусовий виїзд дітей, але у разі підвищення рівня небезпеки, може бути прийняте рішення примусової евакуації дітей з 5-кілометрової зони прикордоння Сумщини.

За його словами, евакуація на Сумщині проводиться в межах 4 районів. Але жителі 5-кілометрової зони, які бажають виїхати за межі області в інші регіони, зможуть це зробити безкоштовно.

«Люди мають звернутися до керівництва своїх громад або в органи соціального захисту, написати заяву, на основі цих заяв формуються списки. Ми замовляємо евакопотяг за маршрутом Суми – Київ – Вінниця – Хмельницький – Івано-Франківськ, тобто через усю Україну, щоб жителі небезпечної зони евакуювались туди, куди вони хочуть. Евакуація буде безкоштовною. Також таким людям по прибуттю в інший регіон буде виплачена допомога, як внутрішньо переміщеним особам. Вони мають також як ВПО зареєструватися в центрі надання адміністративних послуг того населеного пункту, куди вони евакуюються», – говорив начальник Сумської ОВА.

До речі, з 15 липня, з Сум до Києва вирушив перший евакуаційний потяг Суми-Київ. Він курсуватиме щодня. На цьому потязі евакуюються люди з тимчасово окупованих територій.

«Такі люди у нас є. Це жителі Херсонської, Запорізької, Луганської та інших областей, які знаходяться сьогодні під окупацією. Заздалегідь складеними списками їм надана можливість – вони щодня евакуюються в Київ. Сьогодні було евакуйовано 51 особи з тимчасово окупованих територій», – розповів Володимир Артюх.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь