A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Увага - ХОЛЕРА!

Дата: 22.06.2023 14:37
Кількість переглядів: 108

Фото без описуСпотворене війною сьогодення примушує повертати свідомість у часи, коли епідемічний рівень розповсюдження особливо небезпечного інфекційного захворювання – холери на адміністративних територіях нашої країни був реальністю…

Адже за даними МОЗ останній спалах холери реєструвався в Україні у 2011 році в м. Маріуполь Донецької області, коли було зафіксовано 33 випадки захворювання та 24 випадки вібріоносійства. Спорадичні та завізні випадки холери в Україні виникали у 1994, 1998, 1999, 2007 роках в Донецькій, Дніпропетровській , Запорізькій, Одеській , Сумській (завізний з Індії) областях та АР Крим.

У 2023 році на затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС територіях можуть виникнути різні хвороби з фекально-оральним механізмом передачі, насамперед пов’язані з обмеженим доступом до чистої води: гепатит А, сальмонельози, шигельози, гострі кишкові інфекції (у т.ч. холера), ботулізм тощо. Високий ступінь контагіозності збудника холери та його спроможність до швидкого розмноження, довготривалого зберігання не тільки у воді, а й у харчових продуктах, харчовій сировині, на забруднених виділеннями хворого руках та одязі, сприяє у теплу пору року його швидкому розповсюдженню, зокрема і у інші регіони через інтенсивну міграцію населення.

Також під час війни або стихійного лиха завжди підвищується ризик виникнення спалаху холери, оскільки люди змушені жити без належних санітарних умов. В поточній ситуації спричинити спалах холери може змішування каналізаційних стоків з питною водою та підземними водами, а відтак – і забруднення колодязів. Тому питання загрози епідемії холери та інших кишкових хвороб - це проблема усіх регіонів України.

Нагадуємо, що холера — це гостра антропонозна діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — протягом 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин та риб— протягом декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине за хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Першими симптомами холери є діарея, блювання, болі у животі, зниження температури тіла. Характерним є стрімке їх наростання протягом короткотривалого проміжку часу, поява частого, до 10 і більше разів на добу проносу та блювання. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. В результаті втрати рідини відбувається згущення крові та зневоднення організму. Через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів, загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини.

Холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла) втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго не розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»); стрімко розвиваються задишка, різка слабкість. Тяжкість клінічного перебігу хвороби викликає смертельно небезпечні ускладнення з боку серцево-судинної, нервової, сечовидільної систем, травного тракту. Тому, у разі появи ознак гострої кишкової інфекції не чекайте розвитку захворювання, негайно зверніться до лікаря!

За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на зараз в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Результати досліджень зразків, взятих як з об'єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції – негативні.

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись простих правил: виключити придбання продуктів харчування, зокрема різноманітних видів риби, у місцях стихійної торгівлі; не купатися та не ловити рибу у забруднених водоймах; дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету; використовувати чисту воду; мити овочі і фрукти перед вживанням; ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажувати продукти харчування перед вживанням.

Пам’ятайте - кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже за 1 хвилину.

За даними МОЗ України на Херсонщині натепер посилено епідеміологічний нагляд за кишковими інфекціями та станом довкілля в зонах затоплення. Сформовані відповідні протиепідемічні бригади та групи хімічного спостереження для забезпечення досліджень та контролю за станом питної води, води поверхневих водойм та альтернативних джерел водопостачання. Дослідження проводяться на щоденній основі. Окрім того, сформовано 38 точок моніторингу води поверхневих водойм (річкової та морської) вздовж по руслу річок та морському узбережжю в зоні затоплення.

МОЗ України закликає використовувати воду тільки з безпечних джерел, утриматися від споживання та використання неочищеної води з акваторії Дніпра та інших водойм на територіях, що найбільше постраждали від російського теракту на Каховській ГЕС. Передусім йдеться про Херсонську, Миколаївську, Запорізьку, Дніпропетровську та Одеську області. Це пов’язано з тим, що через затоплення полів, каналізаційних споруд, кладовищ, скотомогильників та домогосподарств вода має високий рівень забруднення різними видами мікроорганізмів.

Наразі у поверхневих водоймах зазначених регіонів зафіксовано перевищення нормативів за показниками мікробіологічної безпеки, тому купатися чи використовувати таку воду для обробки харчових продуктів не можна. Окрім цього, категорично заборонено виловлювати та вживати рибу та морепродукти із забруднених водойм, транспортувати її до інших регіонів України.

Органи державної влади та державні установи МОЗ України за підсумками проведених досліджень свідчать про те, що вода, яка подається або підвозиться населенню, бутильована вода, відповідає Державним санітарним правилам та нормам та є безпечною для споживання. Враховуючи широку зону підтоплення та невідповідність нормам води поверхневих водойм за мікробіологічними показниками критично важливо зараз не використовувати індивідуальні криниці, каптажі, колодязі на територіях, які постраждали від повені та де зараз рівень води спадає. «Використання такої води може бути небезпечним для вашого здоров’я і викликати захворювання!» – повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час візиту на Херсонщину.

За повідомленням Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка сьогодні заборонено купання у відкритих водоймах постраждалих регіонів, якими є узбережжя Азовського та Чорного морів, басейни річок Дніпро та Південний Буг. Він вкотре закликав не використовувати рибу із забруднених водойм, а також не збирати мертву рибу в місцях, де відбувається її мор. Нагадуємо, що жоден вид приготування і жодна термічна обробка не може зробити таку рибу безпечною до вживання. Крім того, слід утриматися від виїзду та відпочинку в зонах населених пунктів, охоплених стихійним лихом, ніколи не купувати продукти на стихійних ринках, самостійно контролювати особистий питний режим, не вживати з будь-якою метою воду із сумнівних джерел водопостачання та воду невідомого походження.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного 
управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь