Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Розвиток інформаційного простору, особливо в прикордонних регіонах - це одне із пріоритетних завдань Президента України

Дата: 08.06.2023 16:42
Кількість переглядів: 192

Фото без описуПро це повідомив голова Сумської ОВА Володимир АРТЮХ під час наради з питань забезпечення інформаційної безпеки у громадах Сумської області.

За його словами, на Сумщині разом із обстрілами прикордоння ведеться також з боку рф гібрідна війна – кібервійна та інформаційна. Агресор побудував свою систему інформаційного впливу на наше населення за допомогою потужних мереж радіо та телемовлення. І ми маємо цьому протистояти.

Питання інформаційної безпеки на прикордонні піднімалося під час робочої поїздки Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО на Сумщину.

«Глава держави за результатами поїздки доручив Кабінету Міністрів України, Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, іншим відповідальним структурам допомогти області підготуватися до Перемоги в інформаційному просторі й у кінцевому результаті перемогти. Для цього вже на цей рік сплановано багато ефективних заходів. Я впевнений, що ми все це зробимо, і вже найближчим часом в нас суттєво зміниться інформаційний простір, особливо щодо теле- та радіомовлення», – говорив Володимир Артюх.

Очільник області визначив три напрямки, над якими працює Сумщина. Це розвиток телемовлення, радіомовлення та відновлення мобільних веж, пошкоджених ворогом.

Вже з 1 червня в тестовому режимі запрацював мультиплекс МХ-7.

Цього року також заплановано будівництво двох висотних споруд, що дозволить покращити покриття сигналом українських мовників території прикордонних громад та забезпечити інформацією наше населення.

Окрім того, вже є висновки ДП «УДЦР» щодо збільшення потужності частини передавачів, які задіяні для теле- радіомовлення у Сумській області. Також буде відновлена робота деяких аналогових телепередавачів.

 «Сьогодні стоїть завдання, визначене Президентом України, збільшити площу покриття радіомовленням, – зазначив Володимир Артюх. – Треба переглянути наявну кількість передавачів і прорахувати, в яких районах, громадах ми маємо поставити додаткові передавачі. Зараз треба буде розібратися щодо можливості установки передавального обладнання, антенно-фідерних систем та їх підключення», говорив Володимир Артюх. – Третій напрямок стосується мобільних операторів. Це теж завдання, визначене Офісом Президента щодо відновлення пошкоджених або знищених базових станцій мобільних операторів, заміна їх новими або мобільними базовими станціями.

Представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Лариса ЯКУБЕНКО роз’яснила громадам алгоритм проведення аудиту українського та російського мовлення на їх територіях. Було ухвалено рішення, що цей аудит має бути зроблений до 20 червня і наданий в Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю для подальшого аналізу та узагальнення.

Також Лариса Якубенко повідомила, що в області проходить інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо запуску національного мультиплексу МХ-7. Представниця регулятора зазначила, що  це загальнонаціональна цифрова мережа, яка, на відміну від МХ-1-МХ-5, будується в смузі метрового діапазону. Кількість телевізійних програм в пакеті – 12. Прийом сигналу – безкоштовний.

Представництво Національної ради в Сумській області разом з Харківською філією КРРТ розробило так званий FAQ – підбірку часто задаваних питань, що стосуються обладнання та налаштування прийому телепрограм у мережі МХ-7, та відповідей на них.

«Найближчим часом ці методичні матеріли будуть надані громадам, щоб кожен житель Сумщини, а особливо прикордонних громад, мав можливість дивитися українське телебачення», – наголосила представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь