A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

В Україні запускають перший освітній портал щодо безпеки дітей в інтернеті

Дата: 01.06.2023 14:10
Кількість переглядів: 97

Згідно з дослідженням, проведеним в ЄС серед 8 тис. підлітків, ризикована онлайн-поведінка серед молоді стає нормою. Опитування показало, що кожна четверта дитина тролила когось в інтернеті, кожна восьма – брала участь в онлайн-домаганнях, кожна п’ята – займалася секстингом та 4 з 10 підлітків дивилися порнографію.

Для українських дітей поруч із загальними загрозами такими, як секстинг, грумінг, сексторшен, надмірний час онлайн, кібербулінг, існують загрози, що відповідають часу війни: дезінформація, залучення дітей до співпраці з окупантами та інші.

Для того, щоб кожний освітянин, учитель, мати або батько були обізнані про ризики для дітей в мережі, могли дати їм загальну освіту інтернет-грамотності, знали, як налаштувати гаджети, куди звернутися за консультацією, громадська організація #stop_sexтинг у партнерстві та за фінансової підтримки ChildFund створила освітню онлайн-платформу https://stop-sexting.in.ua/adult/.

На онлайн-майданчику можна знайти корисний контент для батьків та освітян: матеріали для проведення уроків, методичні посібники, тематичні книги та фільми, VR-квест, онлайн-виставку та останні новини. Крім того, на платформі працює запис на консультацію з психологом та портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Портал працює як лінія звітування: ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити їхньої подальшої сексуальної експлуатації.

Секстинг в інтернеті: як захистити дитину?

Якщо у вашої дитини є смартфон або інший гаджет, вона, швидше за все, дізнається або вже дізналася про секстинг. Думка про те, що дитина надсилає або отримує повідомлення інтимного характеру, може засмутити батьків. Але розмова з дітьми про небезпеку в інтернеті допоможе захистити їхнє психічне та фізичне здоров’я.

Що таке секстинг та у чому небезпека?

Секстинг передбачає надсилання, отримання або обмін текстами, зображеннями, відео сексуального характеру. Діти (і дорослі) часто не думають про наслідки під час взаємодії зі смартфонами чи соцмережами. Вони можуть ділитися інтимними матеріалами, не усвідомлюючи, як хтось інший при нагоді використає цей контент. Інформація інтимного характеру, якою поділилися з іншими без згоди автора, може призвести до кібербулінгу, публічного приниження та сексторшену (шантажу).

Варто згадати, що отримання, зберігання та розповсюдження зображень сексуального характеру неповнолітніх є протизаконним. Згідно зі Статтею 301-1 Кримінального кодексу України за одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження передбачено покарання – позбавлення волі від 8 до 12 років.

Як говорити про секстинг з дітьми?

  1. Налаштуйтеся на розмову

Розмови про секстинг можуть викликати багато емоцій. Можливо, ви відчуватимете злість і страх, якщо з дітьми щось трапиться, або ви побачите щось на їхньому телефоні. Перш ніж говорити з дитиною, заспокойтеся.

  1. Використовуйте приклади

Додайте до розмови приклади з телебачення, фільмів або соцмереж, щоб подолати розрив у спілкуванні з підлітками. Пошук прикладу в ЗМІ може здаватися вашій дитині менш страшним, ніж розмова про її друзів чи власне життя.

  1. Активно слухайте

Припиніть говорити та послухайте, що кажуть діти. Ставте відкриті запитання без засудження.

  1. Зробіть безпечний простір для спілкування

Якщо ваша дитина отримувала або надсилала нюдси (світлини із зображення оголеного тіла), вона може відчувати сором або страх. Ваша безумовна любов і підтримка мають важливе значення для того, щоб підтримувати зв’язок відкритим. Нехай дитина знає, що незважаючи ні на що, ви поруч з нею. Створіть цей безпечний простір.

  1. Отримайте допомогу

Корисні статті, відео та іншу інформацію про безпеку дітей онлайн можна знайти на освітній онлайн-платформі https://stop-sexting.in.ua/adult/

Про проєкт #stop_sexтинг:

#stop_sexтинг – найбільша в Україні громадська організація про захист дітей в інтернеті. Здобула премію Глобального договору ООН та загалом навчила більше ніж 800 тис. дітей та батьків. У межах інформаційної кампанії торкнулася мільйонів українських родин, а також створила першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545 (далі 3) та психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті.

Посилання на проєкт #stop_sexтинг

Сайт: https://stop-sexting.in.ua/adult/

Instagram https://www.instagram.com/stopsexting.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/stopsextingua/

YouTube: https://www.youtube.com/StopSextingUkraine

TikTok: www.tiktok.com/@stopsexting

За інформацією Міністерства освіти і науки України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь