Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Підвищення тарифів на електроенергію дозволить пришвидшити роботи по відновленню енергосистеми Сумщини і належим чином підготувати її до зими

Дата: 01.06.2023 08:32
Кількість переглядів: 146

Фото без описуПро це під час брифінгу повідомили представники енергетичних компаній області: директорка ТОВ «ЕНЕРА СУМИ» Ірина ЛОШАК та фінансовий директор АТ «Сумиобленерго» Сергій ЛЯХОВКА.

Рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 гривень за кВт було схвалено на засіданні Уряду 30 травня.

«До цього сім'я, яка використовувала 250 кВт∙год на місяць або менше, сплачувала за ціною 1,44 грн/кВт∙год. Тим, хто споживав більше, усі кіловат-години рахували по 1,68 грн. З 1 червня 2023 року рахунки для населення формуватимуться за тарифом – 2,64 грн/кВт∙год. Наразі чекаємо на оприлюднення відповідної постанови Кабміну, яка регламентуватиме його застосування», - зазначила Ірина Лошак.

Директорка ТОВ «ЕНЕРА СУМИ», звернулась до мешканців Сумщини з розумінням сприйняти тарифні зміни і дотримуватися платіжної дисципліни, адже це сприятиме більш швидкому відновленню енергосистеми.

Наразі заборгованість побутових споживачів ТОВ «ЕНЕРА СУМИ» становить майже 130 млн грн.

Що стосується тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, то їх збільшення планувалось провести у три етапи: з 1 січня, з 1 квітня і з 1 липня 2023 року.

«Але для операторів систем розподілу нові тарифи були затверджені тільки  на перший квартал на рівні 211,09 грн за МВт-год (без ПДВ)  для споживачів першого класу напруги, і 1418, 80 грн (без ПДВ) для споживачів другого класу напруги. У березні і квітні тарифи не змінювались», - повідомив Сергій Ляховка.

Тільки наприкінці травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила нові тарифи для операторів системи розподілу електричної енергії.

З 1 червня вони підвищаться на приблизно на 19% і відповідно складатимуть 251, 69 грн і 1669, 88 грн (без ПДВ) за МВт-год для споживачів першого і другого  класу напруги. У липні тарифи ще зростуть приблизно на 23-24%.

«У результаті агресії російської федерації перелік пошкодженого обладнання у нас включає вже більше 600 об’єктів (трансформаторні станції, лінії електропередач, опори) на відновлення яких за попередніми підрахунками потрібно понад 230 млн грн. Проте фінансових ресурсів для відновлювальних робіт Товариство наразі не має», - зазначив Серій Ляховка.

Представники енергетичних компаній, акцентували увагу на тому, що  підвищення тарифів зумовлене необхідністю, у першу чергу для того, щоби мати можливість відновити пошкоджені ворогом мережі і належним чином підготувати енергосистему до зими.

Що стосується загрози повернення блекаутів, то було зазначено, що можливість погіршення ситуації з електропостачанням існує, бо ворог продовжує знищувати енергетичні об’єкти, тоді як відновлення,  в силу обмеженого фінансування, відбувається не надто швидко.

Разом з тим, за словами спікерів брифінгу, енергетичні компанії Сумщини роблять все можливе для стабільного проходження  осінньо-зимового періоду, коли навантаження на енергосистему зростає в рази.

Джерело: Сумська ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь