Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

СУМЩИНУ ВІДВІДАЛА ГОЛОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ ОЛЬГА ГЕРАСИМ’ЮК

Дата: 27.04.2023 10:21
Кількість переглядів: 260

Фото без описуГолова Сумської обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ, Ольга Герасим’юк разом із представником Національної ради у Сумській області Ларисою ЯКУБЕНКО, керівниками силових та правоохоронних органів, військовими, прикордонниками, представниками кіберполіції, Українського державного центру радіочастот, Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення обговорили основні шляхи вирішення та забезпечення інформбезпеки на Сумщині.

Керівник ОВА звернув увагу присутніх на ситуацію у телерадіопросторі області, зокрема щодо недостатнього покриття нашої території цифровим та аналоговим мовленням, адже це питання є стратегічно важливим для прикордонного регіону, який до того ж має найдовший кордон із державою-агресором.

«Наше спільне завдання – жодним чином не давати ворогу перевагу в інформаційній війні. Для протистояння в інформпросторі маємо зосередитися на підтримці українського телерадіомовлення та розширенні зони покриття сигналом національного мовника», – зазначив Володимир Артюх.

За його словами, слід зосередитися на декількох напрямках, зокрема збільшення кількості веж у прикордонних громадах області, а також нарощення потужностей наявних передавачів. Крім того, відновлення роботи аналогового телебачення на прикордонні значно посилить інформаційний захист Сумщини під час війни.

Ольга Герасим’юк у свою чергу підняла тему підтримки місцевою владою регіональних мовників та провайдерів, які в умовах війни відіграють неабияку роль в інформуванні жителів області, оповіщенні про різні загрози тощо.

Окрім того, Голова Нацради ознайомила учасників зібрання з основними аспектами нового Закону «Про медіа», на який тривалий час так очікували учасники вітчизняного медіа ринку.

Керівники області та Нацради домовилися спільно вирішувати нагальні питання нацбезпеки, звертатися до центральних органів влади щодо внесення ряду законодавчих змін у даній сфері, що дасть стабільні гарантії для розвитку місцевого мовника та значно підвищить рівень інформаційної безпеки на прикордонній Сумщині.

Крім того, голова та члени Національної ради з питань телебачення та радіомовлення зустрілися із керівниками медіа Сумщини.

Під час зустрічі присутні обговорили детально новий закон України «Про медіа» та інші питання, що сьогодні хвилюють керівників місцевих телерадіоорганізацій, журналістів та надавачів аудіовізуальних сервісів. Участь в обговоренні взяли також перший заступник голови Сумської обласної військової адміністрації Тарас САВЧЕНКО та представник Національної ради у Сумській області Лариса ЯКУБЕНКО.

Головну увагу було приділено особливостям роботи локальних медіа, які здійснюють свою діяльність на прикордонних територіях.

«Мовники і провайдери на прикордонних територіях з країною-агресором працюють зовсім в інших умовах, ніж ті, що здійснюють діяльність в центральних чи західних регіонах України», – підкреслила Лариса Якубенко.

Представники телерадіокомпаній та провайдери програмних послуг звернули увагу регулятора на необхідність напрацювання механізмів підтримки локальних медіа. Зокрема, включення компаній до об’єктів критичної інфраструктури, алгоритму бронювання ключових працівників, компенсаторні механізми за трансляцію загальнонаціонального марафону.

Член Національної ради Олександр БУРМАГІН зазначив, що місцеві медіа у прикордонних регіонах (Сумщині, Чернігівщині, Харківщині, Херсонщини) дуже важливі для інформаційної безпеки України й тому дійсно потребують державної підтримки.

Представники телерадіокомпаній запропонували започаткувати таку форму підтримки, як цільові державні конкурси проектів, пітчинги, в яких можуть брати участь саме локальні прикордонні медіа.

Ольга Герасим’юк наголосила, що Національна рада працює сьогодні в інтересах медіа й готова відстоювати ці інтереси на найвищому державному рівні: «Для фронтових територій потрібен особливий режим співпраці з місцевими медіа та окремі програми підтримки».

Окрім того, голова Національної ради зазначила, що регулятор працює за європейськими стандартами і спільна мета – це «захист нашої держави, нашої незалежності й перемога в інформаційній боротьбі з ворогом. Ми всі – в одному човні».

Також під час зустрічі з керівниками медіа Ольга Герасим’юк, члени Національної ради Олена НІЦКО та Олександр Бурмагін розповіли журналістам про новації щодо законодавчого регулювання медіапростору України (про новий закон «Про медіа»), про органи співрегулювання та дали відповіді на запитання щодо включення місцевих мовників в УМС; можливості отримати дозволи на тимчасове мовлення на вільних цифрових частотах; процедури продовження терміну дій ліцензій; ретрансляції іноземних програм у  мережах провайдерів аудіовізуальних сервісів.

Голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення відзначила почесними грамотами представників медіа, котрі забезпечували українське мовлення навіть тоді, коли Сумщина була в оточенні та під окупацією.

Джерело: Сумська ОВА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь