A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Мобінг на роботі

Дата: 20.04.2023 08:24
Кількість переглядів: 371

Фото без описуВ Україні все частіше можна почути про випадки мобінгу на роботі, або ж цькування працівника з боку його колег, підлеглих або керівництва, яке вчиняється з метою приниження гідності співробітника.

Донедавна це питання замовчувалося та не виносилося на публіку, але 1 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла закон №5749  про мобінг, який передбачає відповідальність за цькування і приниження на роботі.

Мобінг (цькування) - систематичні тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)" та статті 2-2 КзпП України формами прояву мобінгу є:

  • Психологічний утиск;
  • Економічний утиск.

За способами прояву мобінг(цькування) встановлюється наступним чином:

  1. Створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги).
  2. Безпідставне негативне виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник, відповідно до локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчих актів має брати участь, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця).
  3. Нерівність можливостей для навчання та кар’єрного росту.
  4. Нерівна оплата за працю рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації.
  5. Безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень).
  6. Необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу.
  7. Вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважаються мобінгом (цькуванням).

В свою чергу працівникові, який став жертвою утисків під час виконання трудових обов'язків відповідно до положень статті 5-1 КзпП України гарантовано правовий захист від мобінгу (цькування), дискримінації, упередженого ставлення у сфері праці, захист честі та гідності працівника під час здійснення ним трудової діяльності, а також забезпечення особам, які зазнали таких дій та/або бездіяльності, права на звернення за захистом своїх прав.

У разі вчинення мобінгу працівник має право:

  1. Звернутись з скаргою до Управління Державної служби з питань праці, яке реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.
  2. Звернутись з позовною заявою до суду щодо визнання фактів цькування та їх усунення (без подальшого припинення працівником трудової діяльності на період розгляду провадження у справі).
  3. Отримати відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок мобінгу у розмірі витрат, які понесла особа під час лікування. Увага! відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок заподіяння мобінгу можливе у разі підтвердження факту його вчинення на підставі судового рішення, що набрало законної сили.
  4. Розірвати трудовий договір у визначений ним строк розірвати трудовий за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору та продовжує чинити мобінг.

Якщо у Вас виникли будь - які інші правові питання, Ви можете особисто звернутися до фахівців Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, чи до бюро центру за наступними адресами та контактами:

Сумське бюро правової допомоги – м.Суми, вул.Петропавлівська,108 телефон: 066-771-32-61, телефон: 098-380-69-38: Email: sumy1.sumy@legalaid.sm.ua.

Сумське бюро правової допомоги №2- м.Суми, вул.Засумська 2 (ТРЦ Євробазар), 4 поверх, приміщення 25, телефони: 066-932-53-28, 097-630-96-12.

Краснопільське бюро правової допомоги - смт.Краснопілля, вул.Перемоги, 2. тел.(05459) 7-11-24.

Білопільське бюро правової допомоги – м.Білопілля, вул.Соборна 53, телефони: 05443 9-10-87, 050-514-14-57.

Путивльське бюро правової допомоги - м.Путивль, вул.Першотравнева 84, телефони: 096-402-88-42, 095-375-08-95.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги0-800-213-103 (Цілодобово, у межах України – безкоштовно). Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь