A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Що потрібно знати власникам домашніх улюбленців, які збираються виїжджати за межі митної території України

Дата: 27.03.2023 09:27
Кількість переглядів: 228

Фото без описуДля багатьох людей домашні улюбленці є членами родини, тож коли немає можливості залишити їх на догляд іншим людям – виникає потреба подорожувати з ними.

Поїздка за кордон з домашнім улюбленцем пройде легко, якщо заздалегідь підготувати необхідні документи та забезпечити пухнастому комфортні умови.

Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області доводе до відома, що власнику тварини необхідно заздалегідь потурбуватися про наявність у тварини ветеринарно-санітарного паспорта встановленого зразка, який можна оформити в державній установі ветеринарної медицини після клінічного огляду тварини, відповідних діагностичних досліджень та профілактично-лікувальних обробок, включаючи щеплення проти сказу. Домашні тварини, що переміщуються до інших країн, мають бути обов’язково ідентифіковані.

Наразі, ідентифікація проводиться за допомогою мікрочіпа (транспондера), що відповідає нормам ISO 11784 та ISO 11785.

Інформація про ідентифікацію вноситься до ветеринарно-санітарного паспорту на тварину. Власники тварин, які вивозять за митну територію України свої улюбленців, мають обов’язково отримати в уповноваженій лабораторії експертний висновок щодо дослідження на титр антирабічних антитіл.

Дослідження здійснюється на зразку крові, відібраному не менш ніж за 30 днів після попередньої вакцинації і принаймні за три місяці до дати видачі сертифіката європейського зразка, перевірений (встановлений) титр антитіл дорівнює або більше ніж 0,5 МЕ/мл.

Будь-який український чи іноземний громадянин, що хоче перетинати кордон з домашньою твариною з України до ЄС, повинен дослідити її на наявність поствакцинальних антитіл до вірусу сказу в лабораторії, яка має такі повноваження. Завірена копія експертного висновку (довідки) повинна бути прикладена до ветеринарного сертифіката.

Перелік лабораторій уповноважених в країнах ЄС і в країнах, що не входять до ЄС, для перевірки ефективності вакцинації проти сказу домашніх тварин, які в’їжджають до країн-членів ЄС, доступний за http://surl.li/fgiqt. Наразі, цей перелік містить наступні уповноважені акредитовані лабораторії:

  • Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-саніартної експертизи, адреса: 03151, м. Київ-151, вул. Донецька, 30, +38 (044) 243 37 55, +38 (044) 243-37-54, https://vet.gov.ua/, е-mail: dndildvse@vetlabresearch.gov.ua;
  • ТОВ «НеоВетлаб Україна», адреса: 03191, м. Київ, вул. Академіка Вільямса, 11 буд. 1, кв. 101, +380684943383; +380501913383, https://www.neovetlab.com.ua/, е-mail: admin@neovetlab.com.ua, neovetlab@ukr.net;
  • Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів (ДНКІБШМ), адреса: 03151, м. Київ, вул. Донецька, 30, +380442457608, https://www.biocontrol.com.ua/, е-mail: virus@centrlabvet.com.ua.

Крім того, вимагається попередня протипаразитарна обробка собак проти ехінококозу (Echinococcus multilocularis), які направляються до Фінляндії, Ірландії, Мальти та Великобританії, у відповідності з Делегованим Регламентом Комісії (ЄС) № 1152/2011.

Наступним кроком, безпосередньо перед подорожжю з твариною, є оформлення ветеринарного свідоцтва для переміщення домашньої тварини по території України (Ф №1), яке виписується тільки державним лікарем ветеринарної медицини після проведеного ним обов’язкового клінічного огляду тварини. Потім, на підставі ветеринарного свідоцтва (Ф №1) прикордонний державний ветеринарний інспектор виписує ветеринарний сертифікат третьої країни для некомерційного переміщення домашніх тварин.

Разом з вищевказаним сертифікатом, власник або особа, відповідальна за тварину під час перевезення, повинна пред'явити декларацію відповідно до зразка, наведеного у частині 3 Додатка IV Регламенту (ЄС) 577/2013, розміщена на сайті https://dpss.gov.ua/.

У випадку невідповідності інформації чи відсутності вакцинації проти сказу та висновків (довідки) зі схваленої лабораторії, про результати дослідження на антирабічні антитіла, прикордонний державний інспектор ветеринарної медицини не має права виписувати ветеринарний сертифікат на некомерційне переміщення домашніх тварин до ЄС.

У разі невиконання правил, наведених вище, вся відповідальність покладається на власника тварини чи уповноваженої ним особи.

Крім того, звертаємо увагу на те, що окремими компетентними органами країн-членів Європейського союзу (далі - ЄС), введено спрощені умови для некомерційного переміщення домашніх тварин з України на територію ЄС. Актуальну інформацією щодо дії спрощень некомерційного переміщення домашніх тварин можна перевірити на офіційному веб-сайті Держпродспоживслужби за посиланням http://surl.li/dycqc.

Варто зазначити, з метою уникнення непорозумінь, неприємностей при переміщенні домашніх тварин за межі України, власникам тварин, або особам які будуть відповідати за них під час перевезення, необхідно завчасно ознайомлюватися із вимогами щодо некомерційного переміщення тварин до інших країн, які доступні за посиланнями: http://surl.li/dycqc.

Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь