Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

26 лютого – День кримського спротиву російській окупації

Дата: 26.02.2023 08:34
Кількість переглядів: 146

Фото без описуЩороку 26 лютого в Україні відзначають День кримського спротиву російській окупації. У 2020 р. Президент України В. Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як щорічної пам’ятної дати.

Дев’ять років тому російська федерація розпочала збройну агресію проти України. Все почалось в Криму. Як відомо, ще 20 лютого 2014 р. диверсійні групи рф почали робити спроби захопити кримський півострів. У Криму з’явилися вантажівки без номерів, так звані «зелені чоловічки» – озброєні військові без розпізнавальних знаків. Водночас почалося створення збройних формувань найманців з числа місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і збройних сил російської федерації.

25 лютого під будівлею кримської Верховної Ради відбувся проросійський мітинг, скликаний організацією «Кримський фронт» і «козацькими» формуваннями. Учасники акції вигукували проросійські гасла та вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму.

Наступного дня, 26 лютого під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримсько-татарського народу, активістами руху «Євромайдан Крим», членами ГО «Армія спасіння» та представниками Конгресу українських націоналістів, який зібрав близько 8 тис. учасників, та проросійський чисельністю близько 700 осіб, ініціатором якого стала партія «Русское единство».

Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, внаслідок чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту була скасована.

Але на наступний день, 27 лютого озброєні російські спецпризначенці захопили будівлі Верховної Ради АРК та Ради Міністрів АРК у Сімферополі.

Впродовж наступних кількох днів вулиці міст і магістральні дороги півострова захопили російські війська. «Зелені чоловічки» взяли під контроль адміністративні будівлі, гарнізони Збройних Сил України, аеропорти і морські порти. 1 березня 2014 р. рада федерації росії підтримала звернення президента путіна про дозвіл на застосування збройних сил рф на території України.

16 березня на окупованому півострові росія провела так званий «референдум» щодо статусу Криму, а вже через два дні, 18 березня, в Кремлі відбулось підписання так званого «договору» про прийняття Республіки Крим до складу російської федерації.

На сьогодні всі впливові міжнародні організації визнали окупацію і анексію півострова незаконною і засудили дії росії. Зокрема, за цей час було ухвалено чотири резолюції ООН щодо Криму. Разом з тим, ряд західних країн запровадили проти рф економічні санкції.

Відтоді минуло вже дев’ять років, а ситуація на окупованому Росією українському півострові залишається напруженою: окупанти обрали тактику залякування і терору місцевого населення. Нині в Криму заборонена діяльність Меджлісу кримсько-татарського народу. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує фундаментальними правами і свободами людини та міжнародним правом.

Боротьба за деокупацію півострова та повноцінну реінтеграцію населення Криму в конституційне поле України наразі триває.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що питання деокупації Криму є спільним завданням для всієї світової спільноти. У 2020 р. в Україні розробили концепцію «Кримської платформи» – міжнародного майданчика, присвяченого питанням Криму, кінцева мета якого є деокупація півострова та повернення його під контроль України.

Позиція України та всього цивілізованого світу залишається чіткою – Автономна Республіка Крим була, є і знову повинна стати невід’ємною частиною суверенної України.

Ми віримо, що Україна переможе ворога й відновить свою територіальну цілісність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь