Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Вимоги до роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами

Дата: 17.02.2023 09:39
Кількість переглядів: 242

Фото без описуПестициди - токсичні речовини, їх сполуки або суміш речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям.

Агрохімікати - органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності с/г культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

Згідно ст.11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із такими речовинами. Допуски видаються після проходження медичного огляду та спеціального навчання. Порядок видачі цього документа затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. №746.

Реалізувати  на території  України можна тільки пестициди й агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію (ст. 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»), які  внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.  Державна реєстрація пестицидів і агрохімікатів здійснюється Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України в встановленому порядку на підставі позитивних результатів випробувань та досліджень.

Суб’єкти господарювання  та підприємницької діяльності зобов’язані вести облік наявності, використання, реалізації пестицидів і агрохімікатів в прибутково-видаткових книгах. Крім того використання пестицидів фіксується в спеціальних «Журналах обліку застосування пестицидів».

Суб’єкти господарювання, які займаються зберіганням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами повинні мати паспортизовані склади для зберігання пестицидів і агрохімікатів, або договір оренди такого складу. Торгове приміщення повинно відповідати всім вимогам санітарних норм, правилам техніки безпеки та протипожежним заходам.

Реалізація пестицидів і агрохімікатів виробникам сільськогосподарської продукції  проводиться лише в стандартній заводській упаковці. Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібно-фасованому  вигляді.  Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, для оброблення яких призначено пестициди і агрохімікати, способів, норм і кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, транспортування і зберігання, ліквідації аварійних ситуацій та їх наслідків, заходів подання першої медичної допомоги у разі отруєння.

Розфасування пестицидів і агрохімікатів може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг.

Кожна партія завезених для продажу пестицидів повинна мати сертифікат відповідності.

У приміщенні для продажу пестицидів і агрохімікатів не повинні реалізовуватися харчові продукти, іграшки, товари дитячого користування, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, миючі засоби, парфуми.

Заборонена  реалізація підроблених, фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів. Згідно Закону України «Про пестициди та агрохімікати» – фальсифіковані пестициди і агрохімікати – продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

Порушення вимог «Закону України про захист рослин», «Закону України про пестициди і агрохімікати», інших нормативно правових актів, що стосуються пестицидів та агрохімікатів, а також невиконання законних вимог посадових осіб, що здійснюють державний контроль тягне за собою адміністративну відповідальність.

За інформації ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь