A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Пам'ятка щодо отримання статусу члена сім’ї загиблого

Дата: 26.01.2023 14:38
Кількість переглядів: 513

Фото без описуЗ початком широкомасштабного вторгнення росії багато українських захисників, на жаль, не повернулися до рідних домівок. Водночас члени їхніх сімей мають право на отримання відповідного статусу, який передбачає певні пільги.

Відповідно до пункту 5 статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до членів сімей загиблого (померлого) належать:

- сім’ї військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних, добровольців Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовців військових прокуратур, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

До членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, зазначених у статті 101 Закону належать:

  • батьки;
  • один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
  • діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;
  • утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

Порядок надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України визначається постановою КМУ від 23 вересня 2015 р. №740.

Перелік документів, необхідних для встановлення статусу сім’ї загиблого:

  1. Копії паспорту.
  2. Копія довідки реєстраційного номера облікової картки платника податків.
  3. Копія свідоцтва про смерть. 
  4. Копія документу, що підтверджує родинні зв’язки (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження).
  5. Довідка про безпосередню участь загиблого у заходах, затверджена постановою КМУ від 20.08.2014 №413, видає військова частина (форма 6)
  6. Постанова штатної військово-лікарської комісії відповідного військового формування про причинний зв’язок (видає військова частина).
  7. Фото 3х4 – 1 шт.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь