A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

В Дії стартувало опитування про дату святкування Різдва в Україні

Дата: 26.12.2022 09:45
Кількість переглядів: 220

В Дії стартувало опитування про дату святкування Різдва в УкраїніМіністерство культури та інформаційної політики разом з Міністерством цифрової трансформації проведуть голосування в Дії про святкування Різдва. Відповісти на запитання можна в застосунку з 24 грудня по 30 грудня. Результати опитування потрібні, аби краще знати настрої українців.

Адже загалом католики, греко-католики і православні святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня. Різниця лише в тому, за яким календарем вони рахують — григоріанським (новий стиль) чи юліанським (старий стиль). 

Переважна більшість людей у світі святкують Різдво 25 грудня за новим стилем. Лише 6 із 15 православних церков, а також українські греко-католики користуються при цьому юліанським календарем.

«Для України дотримання юліанського календаря є ще й спадщиною Російської імперії, яка відмовлялась переходити на григоріанський календар. Лише після падіння імперії, у 1918 році Українська Народна Республіка перейшла до григоріанського календаря. У той самий час від юліанського календаря відмовились і більшовики. Однак російська церква, всупереч цьому переходу, й далі користується юліанським календарем. Склалася ситуація, коли у звичайному житті люди користуються новим стилем, а церква продовжує жити за старим», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Щоб взяти участь в опитуванні:

  • авторизуйтеся в Дії;
  • натисніть Послуги та виберіть Опитування;
  • проголосуйте за один із двох варіантів;
  • ваш голос враховано.

«Опитування у застосунку стали унікальним кейсом, коли в кілька кліків українці можуть поділитися думкою з певного питання. За рік команда Мінцифри провела вісім опитувань. Нещодавно вперше в історії в Дії обрали представника України на Євробаченні. Наша команда продовжує працювати над розвитком електронної демократії в Дії», — зазначив Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Останнім часом дедалі більше людей переходить на відзначення Різдва 25 грудня — разом з християнами світу, а дехто взагалі святкує в обидві дати. З 2017 року Різдво Христове в Україні офіційно відзначають двічі — 25 грудня та 7 січня. Якщо великі державні чи релігійні свята випадали на вихідний день, то наступний після них понеділок також був вихідним. У 2022 році 25 грудня випадає на неділю, а 7 січня 2023 — на суботу, але за умов воєнного стану перенесення вихідних днів не передбачено.

Нагадаємо, раніше Священний Синод Православної церкви України ухвалив рішення про можливість святкування Різдва Христового 25 грудня.

Джерело: https://mkip.gov.ua/news/8356.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь