A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Що зміниться у виплаті субсидій в Україні в грудні 2022. Спрощене оформлення та нові правила

Дата: 19.12.2022 08:41
Кількість переглядів: 331

Фото без описуНезважаючи на регулярні обстріли об'єктів інфраструктури, Україна виплачує субсидії в опалювальний сезон 2022−2023. Розповідаємо, які особливості зміняться з 1 грудня.

Сфера субсидій в Україні пристосовується до проживання під час війни. Поступово і поетапно вводяться нові зміни, функції і порядок оформлення та виплат субсидій.

Субсидії в Україні нараховуватиме Пенсійний фонд

З 1 грудня Пенсійний фонд призначатиме та виплачуватиме субсидії. Для отримувачів, при цьому, упродовж цього часу нічого не зміниться, оскільки повноваження та виплатні реєстри від однієї структури до іншої передаватимуть поетапно.

Де подати заяву на субсидію

У Мінсоцполітики акцентують, що використання ІТ-систем ПФУ дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг у будь-якій точці України. Із 1 грудня заяви приймають ПФУ, органи Мінсоцполітики, уповноважені посадови особи виконавчого органу міської ради  та посадови особи ЦНАП:

•    відділи соціального  захисту населення виконавчого комітету міської ради;

•    уповноважені посадови особи центру надання адміністративних послуг;

•    органи пенсійного фонду;

•    через ДІЯ;

•    через електронний кабінет Пенсійного фонду.

Жодних нових рахунків у банках для виплати субсидій відкривати не доведеться, оскільки всі необхідні дані про субсидіантів ПФУ отримує автоматично в електронному вигляді. Громадяни, як і раніше, одержуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

Виплата субсидій при втраті газу або опалення через обстріли

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року було внесено зміни в Положення про порядок призначення житлових субсидій, і тепер особи в зоні бойових дій або на деокупованих територіях, житло яких постраждало від обстрілів можуть отримувати субсидію.

Більше варіантів під час війни. Як отримати субсидію новим способом

Нараховуватися виплати будуть за використання побутових електроприладів для обігріву житлових приміщень. Застосовуватися будуть соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.

Призначення субсидії безробітним

Особи, які отримують допомогу по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану, зможуть отримати субсидію. Якщо особа офіційно зареєстрована як безробітна, її середньомісячний сукупний дохід по сумі призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць враховується замість доходів.

Причому, враховуватися розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії, тобто за субсидією можна звернутися через місяць після першої виплати.

Призначення субсидій громадянам за кордоном

Перебування за кордоном більше 60 днів (за винятком службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трьох років) позбавляло виплат по субсидії. Проте, тепер переселенці, які перебувають за кордоном, можуть отримувати субсидії.

Водночас соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб у період перебування їх за кордоном не розраховуються.

Субсидія 2022 ― документи для подачі заяви

Субсидія не призначається у разі наявності заборгованості по оплаті за комунальні послуги більше ніж за 3 місяці та розміром більше ніж 40 неоподаткованих мінімумів, а також, якщо для особи, яка подає заяву існують заборгованості по сплаті ЄСВ.

Для подачі заяви на отримання субсидії необхідні:

•    Заява про призначення житлової субсидії.

•    Декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії.

•    Довідка про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, однак інформація про них відсутня у ПФУ та ДФС).

•    Договір про винайм житла (за наявності).

•    Документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (у разі потреби).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь