A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

СПОЧИВАЙТЕ У ЦАРСТВІ БОЖОМУ, ІВАНЕ ПЕТРОВИЧУ!

Дата: 01.12.2022 15:04
Кількість переглядів: 149

Сьогодні, 1 грудня 2022 року Білопільщина провела в останню путь людину-легенду, письменника, журналіста, композитора, члена Національних спілок письменників, журналістів України, Всеукраїнської музичної спілки України, лауреата літературних премій ім. А. Головка та О. Олеся, почесного громадянина м.Білопілля Івана Петровича ГОЛОВЧЕНКА.

Віддати шану та вклонитися Івану Петровичу прийшли небайдужі білопільці, друзі, сусіди, учасники хорових колективів та працівники культури, з яким працював не один рік пліч-опліч.

Провели письменника в останню путь гучними оплесками.

Довідково: 

Головченко Іван Петрович народився 4 серпня 1941 року в селі Високе, нині Охтирського району Сумської області в сім’ї службовців.

Закінчив Недригайлівську середню школу, а в 1960 році – фельдшерське відділення Сумського медичного училища. Після служби у лавах Радянської армії Іван Головченко навчався у Львівському вищому військово-політичному училищі, потім в Ленінградському державному університеті на біологічному факультеті.

Іван Петрович мав чудові музичні здібності. Це і вплинуло на його подальший вибір професії. У 1969 році він закінчив факультет культурно-освітньої роботи Ленінградського державного інституту культури за спеціальністю культурно-освітній працівник вищої кваліфікації, керівник хору.

Іван Петрович створив народні самодіяльні хорові колективи селища Жовтневе (нині Миколаївка), села Річки та Білопільського районного будинку культури, що носять почесні звання «народні» і до сьогодні.

Іван Головченко автор 11 романів: «Обійми привида», «Агонія», «Злочин без покари», «Пересторога», «Білий лебідь дитинства», «Калинова гіркота», «Перехрестя добра і зла» (Книга І «З глибин віків», Книга ІІ «Зганьблений рай»), «Фатальний виток», «Доля в перевеслах», збірки пісень «Мить і вічність нам не повінчать», збірок поезії та прози «…У пошуках істини», «Україна – понад усе!», «Життям гаптований вінець». Залишилася незакінченою друга частина роману письменника «Закодований цейсвіт».

У 2002 році Івану Головченку була присуджена літературна премія імені Андрія Головка за кращий роман року «Злочин без покари».

У 2013 році за збірку поезії та прози «…У пошуках істини» в номінації «За літературну діяльність та пропаганду творчості О. Олеся» Івану Петровичу присвоєно Всеукраїнську літературну премію ім. О. Олеся.

Іван Головченко – почесний голова районного літературного об’єднання «Вир», голова щорічного відкритого літературно-мистецького конкурсу ім. О. Олеся «… І розітнувсь мій перший спів…».

І.П. Головченко має урядові нагороди і відзнаки. Він нагороджений орденом «Знак пошани», Почесною грамотою Президії Верховної ради УРСР, медаллю «Почесна відзнака», його ім’я занесене в «Енциклопедію Сучасної України» та енциклопедичний довідник «Сумщина в іменах».

Іван Петрович активно працював над відродженням козацького руху в нашім краї. Він полковник козацького війська та радник отамана Сумської паланки.

У 2016 році за активну громадську позицію та формування позитивного іміджу міста, відродження національної думки, значні здобутки у писемній творчості та публіцистиці та з нагоди 75-річчя від дня народження рішенням Білопільської міської ради від 15.07.2016 р. Головченку Івану Петровичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Білопілля».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь