A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Обережно - БОТУЛІЗМ!

Дата: 16.09.2022 08:38
Кількість переглядів: 228

Фото без описуБотулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, у тому числі, смерті. Спричиняється хвороба ботулотоксином, який є одним з найсильніших з усіх відомих отрут. Бактерії ботулізму активно розвиваються в умовах відсутності кисню, тому отруєння найчастіше виникає після споживання певних видів їжі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, які придатні за терміном зберігання, виглядом та смаком, можуть бути зараженими.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється при недотриманні відповідних вимог під час заготівлі, переробки або зберігання продукту.

Відомі випадки зі смертельним наслідком захворювання, яке було спричинене навіть не вживанням в їжу самого продукту, що містить токсин, а тільки користуванням не вимитою після наколювання «небезпечного» продукту виделкою в процесі вживання незараженої їжі.

Симптоми захворювання найчастіше проявляються в термін від декількох годин до доби, рідше – до трьох діб. Тривалість і інтенсивність цього періоду залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Одна з найперших ознак ботулізму – порушення зору: хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язані з паралічем очних м'язів. Крім порушення зору, виникає сухість у роті, відчуття чужорідного тіла у горлі, утруднюється ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вживана усередину вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У хворого може змінюватись тембр голосу, а дихання – ставати поверхневим, що є ознакою розвитку дихальної недостатності внаслідок паралічу дихальних м’язів, яка і стає причиною настання смерті при ботулізмі.

Через відсутність різкого підйому температури може виникати ілюзія несерйозності порушення стану хворого.

Потрібно пам’ятати, що при найменшій підозрі на ботулізм, хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення медичного закладу для надання належної медичної допомоги, спрямованої на нейтралізацію та виведення токсинів з організму. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та, у більшості випадків, від своєчасного введення ботулінічної сироватки (антитоксину).

Щоб вберегтись від ботулізму, уникайте в споживанні продуктів харчування, які викликають навіть найменші сумніви щодо їх якості та безпечності, умов їх транспортування та зберігання.

За інформацією Білопільського сектору державного нагляду 
за дотриманням санітарного законодавства Сумського управління 
Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь