A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Про ліквідацію, перепрофілювання закладів загальної середньої освіти сільської місцевості

Дата: 01.09.2022 15:56
Кількість переглядів: 1039

Відділ освіти повідомляє про проведення громадського обговорення щодо ліквідації, перепрофілювання закладів загальної середньої освіти сільської місцевості на території Білопільської міської ради.

1. Найменування організатора громадського обговорення - Білопільська міська рада.

2. Мета: врахування думки жителів Білопільської територіальної громади щодо:

   - перепрофілювання (зміни типу) освітніх закладів І-ІІІ ст. у гімназії:

        • Куянівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Білопільської міської ради Сумської області;
        • Павлівського НВК: ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ Білопільської міської ради Сумської області;

   - ліквідації закладів освіти:

        • Воронівської філії Білопільського ліцею № 1 Білопільської міської ради Сумської області;
        • Ганнівсько-Вирівської гімназії Білопільської міської ради Сумської області;

   - призупинення роботи закладу освіти:

        • Павлівського навчально-виховного комплексу: загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Білопільської міської ради Сумської області.

3. Відповідно ст.143 Конституція України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

У ст. 32 Закону «Про повну загальну середню освіту» зазначається, що рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник.
Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно ст. 35 даного Закону здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

  • початкова школа, що забезпечує здобутої початкової освіти;
  • гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;
  • ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

За рішенням засновника лише початкова школа, гімназія можуть включати дошкільний підрозділ, за умови його розміщення в окремій будівлі або відокремленому приміщенні з окремими входом/виходом і територією для вихованців дошкільного підрозділу.

Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Таким чином виникає потреба у приведенні установчих документів Куянівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Білопільської міської ради Сумської області та Павлівського НВК: ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ Білопільської міської ради Сумської області у відповідність до діючого законодавства.

Підставами для припинення діяльності Воронівської філії Білопільського ліцею № 1 Білопільської міської ради Сумської області є:

• мала наповнюваність класів – 4.6  учнів (при формульному розрахунку освітньої субвенції на заробітну плату педпрацівникам 16). Наявність у закладі освіти кількості класів із меншою наповнюваністю учнів, ніж розрахункова, призводить до дефіциту освітньої субвенції у місцевому бюджеті та потреби спрямувати власні кошти на виплату заробітної плати педагогічним працівникам. Громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги, утримання технічного персоналу, безкоштовне харчування учнів пільгових категорій, підвезення учнів, оплату енергоносіїв та ін. Варто зауважити, що на даний час витрачаються значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень закладу освіти. Так, наповнюваність Воронівської філії від проектної потужності складає 60%. Вартість утримання одного учня складає 94 223,78 грн. при обласному показнику 25,7 тис. грн.

• найпоширеніший вимір ефективності шкіл у межах шкільної системи - кількість учнів на одну штатну одиницю посади вчителів. Що більше учнів припадає на одного вчителя, то вищою є ефективність школи. У Воронівській філії працює 15 педагогів, що складає близько двох учнів на одного вчителя. Як наслідок низька ефективність закладу освіти.

• у закладах освіти, з наповнюваністю класів менше 5-ти учнів, організовується індивідуальне навчання. У Воронівській філії функціонує лише З повноцінні класи, 8 учнів охоплено педагогічним патронажем. Як наслідок, відсутня повноцінна позакласна, виховна, спортивно-масова робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді. Діти навчаються в замкнутому колі, відсутні належні умови для організації системної методичної роботи.

Підставами для припинення діяльності Ганнівсько-Вирівської гімназії Білопільської міської ради Сумської області є:

•    у закладі навчається 43 учні, середня наповнюваність класів – 5 учнів, наповнюваність від потужності – 13,2%. Наявність у закладі освіти кількості класів із меншою наповнюваністю учнів, ніж розрахункова, призводить до дефіциту освітньої субвенції у місцевому бюджеті та потреби спрямувати власні кошти на виплату заробітної плати педагогічним працівникам. Громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги, утримання технічного персоналу, безкоштовне харчування учнів пільгових категорій, підвезення учнів, оплату енергоносіїв та ін. Варто зауважити, що на даний час витрачаються значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень закладу освіти. Вартість утримання одного учня складає 89 160,5 грн. при обласному показнику 25,7 тис. грн.

•    найпоширеніший вимір ефективності шкіл у межах шкільної системи - кількість учнів на одну штатну одиницю посади вчителів. Що більше учнів припадає на одного вчителя, то вищою є ефективність школи. У Ганнівсько-Вирівській гімназії  працює 14 педагогів, що складає близько трьох учнів на одного вчителя. Як наслідок низька ефективність закладу освіти.

Підставами для призупинення діяльності Павлівського НВК: ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ Білопільської міської ради Сумської області є:

•    значні пошкодження будівлі закладу освіти внаслідок артилерійських обстрілів;
•    відсутність фінансування робіт щодо відновлення (потреби на відновлення становлять 2 175 000 грн.);
•    відсутність можливості провадження освітнього процесу у звичний спосіб.

3. Можливі варіанти вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Білопільської міської ради пропонуються на розгляд та громадське обговорення за електронною адресою 43385491@mail.gov.ua

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з воєнним станом та активними бойовими діями на території громади обговорення буде проводитися в онлайн-форматі за окремим планом.

Запрошуємо вас долучитися до громадського обговорення проектів рішень з даних питань. До участі в обговоренні запрошуються всі мешканці Білопільської міської ради.

4. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації та надати пропозиції з питання, що винесено на громадське обговорення: вул.Шевченка,27, м.Білопілля; електронна адреса 43385491@mail.gov.ua

5. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Відуєв Володимир Іванович - заступник Білопільського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.
Контактна особа: Матвієнко Віта Іванівна - начальник відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Білопільської міської ради, тел. (099)5574362.

6. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Білопільської міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь