A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

3 вересня - День визволення м.Білопілля від нацистських окупантів у Другій світовій війні

Дата: 03.09.2022 10:41
Кількість переглядів: 507

Фото без описуІмена полеглих воїнів у Другій світовій війні, які відстояли нашу землю, тих, хто своїм життям заплатив за наше сьогодення, назавжди лишаються в пам’яті білопільців, в пам’яті нащадків.

У Білопіллі поклали квіти до братської могили та пам’ятника загиблим воїнам-землякам й вшанували пам’ять героїв, які визволили в цей день місто та звільнили від нацистських загарбників рідну землю.

Схиляємо голови в пошані перед подвигом наших батьків та дідів. Доземно вклонімося нині живим, хто проніс через війну любов до своєї батьківщини – України, бажання бачити рідну землю квітучою та заможною.

«На подвигах та героїзмі наших дідів та батьків, які відстояли Батьківщину в тій війні, виросли і відстоюють нашу країну зараз хлопці та дівчата. Це ті, хто сьогодні боронить Україну від окупанта, ті яких веде в бій героїчне минуле їхніх предків» - зазначив Юрій ЗАРКО у своєму виступі. 

Сьогодні ми знову переживаємо важкі часи в своїй багатовіковій історії. Більше ніж пів року тому ми всі прокинулися від вибухів – повномасштабна війна постукала в наші домівки. Україна 8 років давала відсіч агресору, а тепер веде справедливу війну за відновлення територіальної цілісності. Але ні насильство, ні терор не зламають людської волі українського народу.

За мирне, світле, чисте небо
Та вільне краще майбуття
Не забуваймо тих героїв
Котрі пішли у небеса
Тих, що рятують Україну
Ціною власного життя!..

Історична довідка: 
3 вересня підрозділи 141-ї стрілецької дивізії, форсувавши р. Сейм, у стрімкому наступі звільнили залізничну станцію і місто Ворожба. Цього ж дня при підтримці 240-ї стрілецької дивізії, яка наступала з північного сходу, воїни 141-ї стрілецької дивізії звільнили м. Білопілля від нацистів.

У братській могилі поховані воїни, які загинули при обороні, звільненні міста та померли від ран у 87-му Корпусному пересувному шпиталі, 1756-му Евакуаційному шпиталі, 475-му, 682-му, 1162-му, 2324-му Польових пересувних шпиталях, 4317-му, 5193-му Хірургічних польових пересувних шпиталях у 1941, 1943–1944 роках. Відомі прізвища 77 воїнів.

У 1955 році останки загиблих із різних місць були перенесені в братську могилу, на якій у цьому ж році встановлено пам’ятник, виготовлений Київськими художньо-виробничими майстернями.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь