A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Отримали вміння та навички, які допоможуть вижити

Дата: 17.08.2022 18:48
Кількість переглядів: 1298

Фото без описуВ Білопільській громаді фахівці оперативно-тактичного угруповання "Суми" провели заняття для отримання знань, які можуть врятувати життя.

Цього разу на навчання були залучені старости, керівники підприємств та установ. В подальшому саме через них важлива і корисна інформація буде доноситись вже до якомога більшої кількості людей для того, щоб жителі не панікували у надзвичайних ситуаціях.

Під час навчань цивільні дізналися від військових як діяти під час артилерійського обстрілу та повітряної тривоги, при виявленні вибухонебезпечних предметів; як надавати домедичну допомогу цивільному населенню при пораненнях і травмах до прибуття медичного працівника.

Зважаючи на те, що прикордонні населені пункти Білопільської громади майже щодня зазнають обстрілів з боку росії, часто лунають сирени протиповітряної тривоги,  проведення таких занять допоможе мешканцям громад, в разі небезпеки діяти виважено і рішуче, а головне не панікувати.

Додатково:

Ось кілька коротких, але універсальних порад та алгоритм дій для допомоги постраждалому:

1. Оглянути місце події та впевнитись у тому, що надання допомоги буде безпечним: забезпечити власну безпеку, а також безпеку потерпілого та людей навколо.

2. Оцінити стан постраждалого (свідомість, дихання, пульс). 

Щоб визначити, чи у свідомості людина, можна до неї звернутись із запитанням або потрясти за плечі. 
Забороняється з метою визначення свідомості тиснути постраждалому на очі. 

Для того, щоб визначити дихання в умовах пандемії, можна спостерігати за рухами живота впродовж 10 секунд. Для того, щоб зручно відміряти час, необхідно порахувати вголос від 501 до 510. За цей час людина має зробити не менше 2-3 видихів. При цьому підйом та спуск живота рахується як 1 видих. 

Протягом декількох хвилин після зупинки серця у постраждалого може зберегтися слабке дихання або поодинокі гучні вдихи. Рятувальнику важливо не сплутати їх із нормальним диханням. Якщо у нього виникли сумніви, що дихання нормальне (16-18 вдихів за хвилину), вважається, що дихання відсутнє. Для визначення життєвих показників постраждалого немає необхідності перевіряти пульс; рятувальнику слід обмежитись тільки визначенням наявності дихання.

3. Викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також інші екстрені служби (поліцію, аварійно-рятувальну службу, службу газу тощо). Для виклику швидкої існують певні правила, дивіться нижче.

4. Оцінити наявність критичних кровотеч та зупинити їх. В разі артеріальної кровотечі — накласти джгут, а в разі венозної — тугу пов'язку та здійснити тиск на рану. 

5. Забезпечити прохідність дихальних шляхів. 

6. Якщо у постраждалого відсутні ознаки життя та немає критичної кровотечі (або ви вже її ліквідували) — розпочати серцево-легеневу реанімацію. 

7. Перевести постраждалого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток тазу і серцево-легенева реанімація була вдалою. 

8. Не залишати постраждалого та контролювати стан його життєвих функцій до прибуття екстрених служб.

Як поводитись із вибухонебезпечними предметами?

Пам'ятайте, в разі знаходження вибухонебезпечного пристрою заборонено:

  • наближатися до предмета;
  • пересувати його або брати до рук;
  • розряджати, кидати, бити по ньому;
  • розпалювати поряд багаття або кидати в нього інші предмети;
  • приносити його додому


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь