A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Подолання водної перешкоди 

Дата: 12.08.2022 14:14
Кількість переглядів: 1567

Фото без описуПід час висування до місця виконання завдання, швидкого відступу після нападу, чи втечі від переслідування ворогом на вашому шляху можуть виникати водні перешкоди.

Для їх подолання існують різні способи:

  • вбрід
  • вплав за допомогою підручних засобів
  • вплав без підручних засобів

Для успішної переправи необхідно заздалегідь вивчити маршрут руху і підготуватися до подолання водних перешкод: визначити найбільш придатне, безпечне та скритне місце для переправи, підготувати плавзасоби, розмістити їх і замаскувати біля місця переправи, чи взяти матеріали для їх виготовлення з собою.

1. Подолання водної перешкоди вбрід

Найкраще здійснювати переправу вбрід. Переходити річку слід вдягнувши взуття на босі ноги. Пересуватися повільно, обережно перевіряючи ногами дно. Для страховки варто взяти довгу палицю, на яку можна буде спертися і встромляти її проти течії. Ноги переставляти у воді, не виносячи їх на поверхню. Перед заходом у воду визначити місце виходу і під час руху дивитися на нього та тримати зброю на по готові. 

Якщо річка досить мілка, а вам треба зберігати скритність - рухайтеся у воді присівши. Місця, де росте очерет, осока, кущі чи скупчуються водорості - дозволяють пересуватися більш непомітно, але мають в'язке дно. У разі пересування через очерет чи кущі - обережно розводити зарослі руками, щоб не здіймати шум. 

Для броду необхідно обирати безпечне місце. Про мілководні ділянки можуть свідчити: виступаючі острівці чи каміння, брижі на поверхні води, стежки чи дороги, що спускаються до річки та виходять з іншого боку. Якщо видимих ознак немає - найкраще обирати для входу і виходу пологі піщані спуски. Якщо берег обривистий - скоріш за все там глибоко. 

Якщо переправа здійснюється в складі групи - першим йде найбільш фізично підготовлений боєць. Він обережно досліджує дно палицею, на відсутність глибоких ям, повалених дерев, мулистих ділянок тощо. До нього кріплять мотузку для страховки та тримають, інші бійці здійснюють спостереження. 

Щоб зберегти речі сухими можна помістити їх в цупкий поліетиленовий пакет чи великий пакет для сміття. Якщо щільно зав'язати та зберегти цілісність - можна повністю уникнути намокання. Для підтримки речей на плаву можна підкласти під них дерев'яні колоди. 

Не забувайте про догляд за зброєю. Після намокання автомат працюватиме, але як буде нагода - варто почистити, протерти і змастити.

Фото без опису


2. Подолання водної перешкоди за допомогою підручних засобів

Якщо брід відсутній, або перешкода занадто широка, можна виготовити допоміжні плаваючі засоби. Такі засоби допоможуть подолати річку вплав, або переправити боєприпаси, тяжке озброєння, пораненого, полоненого. 

Для цього можна використовувати мішки, рюкзаки, плащ-намети чи цупку матерію великого розміру. Будь-яку з речей, перераховану вище, треба наповнити сіном, соломою, хмизом, пустими пластиковими пляшками з повітрям чи іншими легкими плаваючими матеріалами та міцно зав'язати. Це допоможе вам залишатися на воді, якщо ви не вмієте чи не можете пливти.

Також в якості імпровізованих плавзасобів можна використовувати звичайну дерев'яну колоду, дошку, автомобільну камеру, в'язанку соломи чи хмизу.

Можна виготовити пліт з плащ-наметів чи дерев'яних колод. Необхідно зв'язати між собою чотири палиці, щоб вони утворили прямокутний каркас. Наповнити два плащ-намети сіном, соломою, хмизом. Міцно стягнути їх та прив'язати під низ каркасу. Прикріпити дошку/колоду на каркас, щоб утворилася платформа. 

Можна натягнути мотузку над водоймою. Найбільш підготовлений боєць зі страховою мотузкою перетинає водойму вплав. Закріплює мотузку на протилежному березі. Тримаючись за мотузку, інші бійці перепливають перешкоду. Якщо мотузку треба забрати, останній боєць прикріплює її до себе і перетинає водойму вплав.

Обирайте метод подолання водної перешкоди в залежності від умов і наявних ресурсів. 

Визначте, що для вас важливіше: швидкість, простота, надійність, безпека чи мінімальна вага носимого спорядження. І пам'ятайте, що всі способи можна комбінувати та модифікувати.

Фото без опису


3. Подолання водної перешкоди вплав

Цей спосіб використовується лише в тому випадку, якщо відсутні будь-які підручні засоби, або ви раптово натрапили на водойму та у вас немає часу, щоб виготовити плавзасіб. 

Під час подолання перешкоди вплав потурбуйтесь про те, щоб у ваш одяг не набиралась вода. Це буде збільшувати вашу вагу та ускладнювати плавання. Для цього зніміть взуття, закріпіть на собі підошвою догори, виверніть кишені та розстібніть рукава, комір і холоші штанів. Якщо у вас є зброя, варто помістити її за спину і максимально затягнути ремінь.

Пам'ятайте, подолання водної перешкоди вплав є екстреним способом і користуватися ним варто лише в крайніх випадках. Спробуйте озирнутися навколо і знайти якийсь допоміжний засіб. І не забувайте враховувати напрямок течії.

Фото без описуЗа матеріалами Центр національного спротиву
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь