A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

УВАГА! ЛУЧНИЙ МЕТЕЛИК

Дата: 26.07.2022 15:26
Кількість переглядів: 502

У цьому році після грозових дощів із сильними поривами вітру в деяких районах області спостерігається масовий літ лучного метелика ІІ-го покоління.

Це особливо небезпечний шкідливий організм, який здатен створити надзвичайну ситуацію.

Зважаючи, що цей шкідник може перелітати на великі відстані, припускається, що метелики були занесені повітряними масами з інших регіонів.

За сприятливих умов (t вище 20°С, наявність опадів, роси та квітучих рослин) метелики, досягнувши статевої зрілості, паруються. Через 4-7 днів після вильоту, самиці відкладають яйця по 1-5, інколи до 20, розміщуючи їх черепицеподібно, на ділянки зі зрідженою рослинністю, переважно на нижній бік листків, стебла, сухі рослинні рештки і ґрунт.

Найнебезпечнішою стадією фази розвитку шкідника є гусениця – довжиною до 35 мм, зеленувато – сіра з чорною смугою вздовж спини і по боках.

Голова чорна з світлим малюнком, тіло вкрите чорнуватими щетинконосними горбочками. 

Гусениці живляться протягом 14 – 30 днів, обгризаючи листя, стебла і генеративні органи рослини. 

Закінчивши живлення гусениці коконуються в довгастих коконах у ґрунті. Дає 2-3 покоління на рік.

Лучний метелик широкий поліфаг. Висока плодючість, багатоїдність і здатність до міграції уможливлює нанесення ним відчутних господарських втрат врожаїв на значних площах.

Серед культурних рослин найбільше пошкоджуються: буряки, овочі, коноплі, однорічні та багаторічні трави, соняшник, соя. Рідше пошкоджуються: картопля, томати, зернові.

Гарною кормовою базою для лучного метелика являються різні бур’яни, серед яких найбільш приваблива лобода, щириця, а також різні види полину. За умов масового розмноження метелика можливе переміщення гусениць на відстань 1 – 1,5 км від місця їх відродження, після того як вони з’їдять увесь запас корму. На своєму шляху вони знищують майже всю трав’яну рослинність.

Ефективна боротьба з лучним метеликом може бути досягнута лише в результаті комплексного застосування організаційно – господарських, агротехнічних, хімічних, біологічних і інших методів, за допомогою яких можливо боротися не лише з гусеницями, а із іншими фенофазами шкідника.

На початку відкладання яєць лучним метеликом рекомендовано випуск трихограми. Норму їх випуску в кожному конкретному випадку слід встановлювати залежно від чисельності метеликів, їх плодючості та життєздатності трихограми. Випускати трихограму слід в 2-3 прийоми з інтервалом 5-7 днів, оскільки період відкладання яєць метеликами значно довший.

Відродження гусениць прогнозується на кінець липня, початок серпня, тому найдієвішим і ефективним є використання хімічного захисту рослин, який найдоцільніше проводити проти гусениць молодших віків. При потребі застосовують інсектициди дозволені до використання в Україні.

Хімічні засоби захисту рослин через високу токсичність дуже небезпечні й використання їх вимагає дотримання правил техніки безпеки для збереження здоров’я людей і навколишнього середовища. Необхідність хімічної обробки в кожному конкретному випадку визначається індивідуально.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь