A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Позбутися стресу під час війни за допомогою дихальної гімнастики О.М. Стрельнікової

Дата: 28.02.2022 12:28
Кількість переглядів: 374

Фото без описуПодії, що відбуваються на даний момент в нашій країні торкаються кожної людини. За таких умов громадяни відчувають стрес, страх, занепокоїння та втрачають сенс до життя.

Психоемоційне напруження, яке накопичується в нашому організмі під впливом негативних емоцій, призводить до підвищення рівня гормону страху та стресу (кортизолу та адреналіну), що може викликати порушення функцій організму.

Дихання є найважливішою функцією організму, тому воно являється найпопулярнішим методом боротьби не тільки з нервовим напруженням і стресами, але і захворюваннями дихальної системи. 

Особливість дихальних вправи за методикою О.М. Стрельнікової полягає: у виконанні коротких, як уколи, вдихи носом, що дозволяють пропускати велику кількість повітря через носоглотку, активізувати нюхові рецептори; у відновленні порушеного дихання, адже воно близьке до дихання новонародженого (40-45 дихальних рухів за хв.); у повітрі, що вдихається міститься більше кисню, ніж вуглекислого газу, що активізує ферментативну систему організму. 

Дихальні вправи за даною методикою усувають морфологічні зміни в бронхах, відновлюють кровообіг та лімфообіг; нормалізують обмін речовин, відновлюють функцію серцево-судинної і нервової системи; підвищують загальну опірність організму, його тонус, покращують нервово- психічний стан людини.

Правила дихальної гімнастики:

  • Робити гучний, короткочасний та активний вдих носом одночасно з рухами.
  • Видих відбувається мимовільно через ніс і рот. Чим активніший вдих, тим легше йде видих.
  • Вдихи потрібно робити на 8 рахунків (такт маршового кроку).
  • Вдих і рух складають одне ціле.

Основний комплекс вправ дихальної гімнастики О.М. Стрельнікової

  1. Вправа «Малий маятник». В.п –стоячи. Зробити нахил голови вперед і короткий та гучний вдих носом. Потім нахил голови назад і в кінці також вдих носом.
  2. Вправа «Повороти головою». В.п- стоячи прямо. Зробити повороти голови вправо і в кінці руху виконати нетривалий вдих. Потім без зупинки зробити поворот голови вліво.
  3. Вправа «Вушки». В.п- стоячи прямо. Нахилити голову вправо, праве вухо рухається до правого плеча – короткий гучний вдих носом. Далі те саме-вліво.
  4. Вправа «Долоні». В.п-стоячи, руки зігнуті і трохи розведені в боки, долоні направлені вперед. Зробити короткий, активний вдих носом й одночасно стиснути долоні в кулаки, плечі і передпліччя нерухомі.
  5. Вправа «Пагончики». В.п.- стоячи, руки зігнуті в ліктях, пальці стиснуті в кулаки і знаходяться на рівні пояса. У момент короткочасного вдиху носом руки випрямлюються вниз, немовби відштовхують від себе опору, пальці розгинаються і широко розводяться, а плечі напружуються.
  6. Вправа «Обійми плечі».  В.п.- стоячи, руки зігнуті в ліктях і знаходяться на рівні плечей. Потім потрібно обійняти свої плечі, стискаючи грудну клітку, і виконує короткочасний вдих носом.
  7. Вправа «Кішка». В.п – стоячи, руки зігнуті в ліктьових суглобах. Необхідно зробити неглибоке пружинисте присідання з одночасним поворотом вліво, а потім вправо. В кінці кожного повороту виконують короткочасний гучний вдих носом із різким випрямленням руки і пальців униз.

Таким чином, за допомогою дихальних вправ О. М. Стрельнікової збільшується об’єм легень, зростає фізичний та емоційний фон, поліпшується настрій, підвищується впевненість у собі та своїх можливостях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь