A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Контроль стресу за допомогою релаксації

Дата: 18.03.2022 12:14
Кількість переглядів: 378

Фото без описуРелаксація - це здатність людського організму до психологічного та фізичного розслаблення. Релаксаційні вправи покращують саморегуляцію, знімають м’язову напругу та зберегають нормальний емоційний фон, оскільки існує тісний взаємозв’язок між станом скелетної мускулатури, нервової системи та психіки.

Релаксаційні методи допомагають: зміцнити нервову систему, покращити психічне та фізичне здоров’я, підвищити працездатність, встановити рівновагу лівої та правої півкуль головного мозку і тим самим досягнути гармонічну взаємодію свідомості й підсвідомості, набути впевненості в собі, розкрити приховані можливості, пробудити творче натхнення. 

Вправи на релаксацію виконують в тихій, спокійній обстановці, під спокійну музику, яка не містить слів, адже музика допомагає долати відчуття дискомфорту. 

Технік релаксації існує безліч, щоб контролювати рівень стресу, можна скористатися такими  вправами:

Вправа  «Птах, що розправляє крила», направлена на знятті напруги в спині та шиї. При виконанні цієї вправи необхідно з'єднати лопатки, сильно напружити спину, а потім повільно розслабитися, ніби крила розправляються.

Вправа «Ледача кішечка» направлена за позбавлення від стресу. Необхідно підняти руки догори та потягнутися, згодом розслабитись та опустити руки вниз.

Мета вправи «Книжечка» полягає в тому що, не тільки допомагає позбутися стресу, але й укріплює м’язи нижніх кінцівок. Вихідне положення – стійка, ноги зігнуті в колінних суглобах, робимо вдих і обіймаємо себе за коліна, випрямивши спину. Затримати це положення 30 секунд.

Методика релаксації «Таємний таппінг» стимулює нервові закінчення, що регулюють рівень тривожності. Вправа полягає в необхідності натискання по черзі на подушечки пальців правої та лівої руки. 

Найдієвіша техніка, яка направлена на усунення стресу - прогресивна м’язова релаксація за Джейкобсоном. Вправа допомагає: знизити рівень кортизолу (гормон стресу) , уповільнити серцевий ритм, знизити кров’яний тиск, нормалізувати обмін речовин, підвищити загальну опірність організму.

Необхідно по черзі напружувати шийні м’язи, кисть, передпліччя, плече, спину, стегно, стопи, а потім з видихом розслабляти ці м’язи. Найголовніше - навчитися відрізняти напружений стан м'язів від розслабленого. Вправу рекомендується виконувати щодня протягом 20-30 хвилин.

Таким чином, при правильному виконанні релаксаційних технік покращується нервово-психічний стан людини, відмічається гармонія, спокій та підвищується загальна фізична працездатність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь