A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

ДОДАТКОВІ ВІДПУСТКИ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 13.07.2022 13:54
Кількість переглядів: 575

Фото без описуДо центрів та бюро правової допомоги надходять не поодинокі звернення щодо можливості використання додаткових відпусток в період воєнного стану.

Стосовно даного питання пояснюємо наступне.

Так, Законом України «Про відпустки» передбачено такі види додаткових відпусток:

  • щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (стаття 7);
  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці та її тривалість (стаття 8);
  • додаткові відпустки у зв'язку з навчанням (статті 13, 14 і 15 цього Закону), до яких відносяться: відпустка у зв'язку з навчанням у середніх навчальних закладах, відпустка у зв'язку з навчанням у професійно-технічних навчальних закладах, відпустка у зв'язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі;
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством, до яких можна віднести додаткову відпустку окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності;
  • соціальна додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. 

Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

За статтею 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.
Вказана норма законодавства стосується обмеження лише тривалості окремого виду відпустки: щорічної основної оплачуваної відпустки. Та не містить ні яких вказівок щодо обмежень в наданні додаткових відпусток.

Отже, норми щодо трудових відносин під час війни не обмежують права працівника на одержання щорічних додаткових та інших відпусток, передбачених законодавством.

У той же час, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Таким чином, і в період дії воєнного стану працівники мають право скористатися додатковою відпусткою, якщо на них не поширюються обмеження, пов’язані із воєнним станом в Україні щодо залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь