Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

ДОДАТКОВІ ВІДПУСТКИ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 13.07.2022 13:54
Кількість переглядів: 607

Фото без описуДо центрів та бюро правової допомоги надходять не поодинокі звернення щодо можливості використання додаткових відпусток в період воєнного стану.

Стосовно даного питання пояснюємо наступне.

Так, Законом України «Про відпустки» передбачено такі види додаткових відпусток:

  • щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (стаття 7);
  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці та її тривалість (стаття 8);
  • додаткові відпустки у зв'язку з навчанням (статті 13, 14 і 15 цього Закону), до яких відносяться: відпустка у зв'язку з навчанням у середніх навчальних закладах, відпустка у зв'язку з навчанням у професійно-технічних навчальних закладах, відпустка у зв'язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі;
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством, до яких можна віднести додаткову відпустку окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності;
  • соціальна додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. 

Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

За статтею 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.
Вказана норма законодавства стосується обмеження лише тривалості окремого виду відпустки: щорічної основної оплачуваної відпустки. Та не містить ні яких вказівок щодо обмежень в наданні додаткових відпусток.

Отже, норми щодо трудових відносин під час війни не обмежують права працівника на одержання щорічних додаткових та інших відпусток, передбачених законодавством.

У той же час, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Таким чином, і в період дії воєнного стану працівники мають право скористатися додатковою відпусткою, якщо на них не поширюються обмеження, пов’язані із воєнним станом в Україні щодо залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь