A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

ЗЕЛЕНІ КУЛІ НА ДЕРЕВАХ

Дата: 02.02.2022 16:24
Кількість переглядів: 374

Фото без описуОмела  – вічнозелена рослина-напівпаразит. Це рослина з тонкими гілочками, вузькими парними листочками і жовтувато-білими ягодами.  Омела вкорінюється високо в гілках старих дерев, де розростається в кущики кулеподібної форми. Вологу і поживні речовини омела забирає з середини дерева, на якому росте, запускаючи свої корені глибоко під кору «господаря». Омела «заселяється» переважно на старих яблунях, однак її можна побачити і на інших деревах: на глоду, тополях, липах, каштанах, горобині, березі, акації, дубі й навіть на деяких хвойних породах. 

Взимку, коли фактично повністю облітає листя з листяних дерев, на верхівках їх оголених крон стають добре помітні кущики омели. 

Ця рослина успішно захоплює все нові і нові території, розширює коло рослин-господарів. Дерева від омели помітно страждають, деревина втрачає міцність, стає крихкою. Ураження дерев омелою знижує їх довговічність, а ландшафти втрачають декоративність. 

Вічнозелена омела є дуже живучою, її вік сягає 15 років. Ягоди і насіння омели приклеюються до гілок за допомогою особливої клейкої речовини висцини. 

Розповсюджувачами омели є птахи. Омела надає їм цілорічні густі гіллясті листяні притулки, восени і взимку - корм. Поїдаючи клейкі за консистенцією ягоди, що містять кісточки, птахи чистять дзьоб, витираючи його по гілках дерев, частіше на верхніх, де зручно сидіти. Кісточка, приклеївшись до гілки, за наявності вологи з часом починає проростати. Зважаючи на значну міграцію птахів, зараження відбувається на великій території за короткий проміжок часу. 

Проста обрізка та видалення кущів омели не дасть  значного  результату. На даний момент існує лише один ефективний метод – повне видалення омели та уражених частин дерева. Види санітарної обрізки будуть відрізнятися в залежності від масштабів ураження. Якщо не проводити повне видалення уражених частин, новий кущ виросте через два-три місяці. 

Якщо кількість уражених омелою гілок не перевищує 30%, в таких випадках достатньо видалити уражені гілки до місця їх розгалуження або доки не буде видалена та частина дерева, в серцевину якої проникло коріння паразита. Після такої обрізки крона дерева повинна бути менш симетричною, аби уникнути різкої зміни навантажень на корінну систему через вітри та опади. Коли на дереві уражена велика кількість гілок, але стовбур цілий, найефективнішим методом санітарної обробки є видалення всієї крони. 

При масовому ураженні гілок та стовбура доцільно провести повне видалення дерева. В іншому випадку воно або всохне, або стане аварійним.

Слід відмітити, що уражені омелою гілки та частини стовбура дерева, які будуть обрізані, слід спалити або вивезти для наступного спалення у спеціальні місця. Ні в якому разі не можна залишати уражені гілки висихати – омела дуже довго зберігає свою життєздатність, а це може стати причиною повторного зараження.

©Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь