A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Поради споживачам: як вберегтися від підробок купуючи насіння

Дата: 02.02.2022 16:17
Кількість переглядів: 362

Фото без описуУправління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує, що до вибору насіння овочевих та баштанних культур треба віднестись відповідально, щоб уникнути ризику придбання неякісного насіння. 

Рекомендуємо дотримуватися наступних порад.

Купувати насіння лише в спеціалізованих магазинах, адже у разі придбання неякісного насіння до продавця можна виставити претензії та відстояти свої права. Не купуйте насіння на ринках з «рук», в продуктових магазинах, на «розпродажах» насіння, тощо.

Попросити продавця пред’явити документи на насіння. Згідно Закону України «Про насіння і садивний матеріал» основним документом, що підтверджують якість насіння, є «Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння» та «Сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння». На їх основі реалізаторам виписують «Довідку про сортові та посівні якості насіння», яка передбачена ДСТУ 6006:2008. В ній вказані відомості про культуру, сорт, схожість, чистоту, вологість, дата перевірки та строк чинності підтверджувальних документів. Довідка повинна знаходитися за місцем здійснення торгівлі та надаватись покупцеві за його вимогою.

Уважно роздивитись упаковку. На ній має бути вказано: країна походження; підприємство (в т.ч. адреса), де насіння розфасовано; назва культури та сорту (або гібриду); кількість насінин в упаковці або їх маса; номер насіннєвої партії, рік врожаю; поради щодо вирощування. Зазначені показники можуть наноситись на упаковку безпосередньо або методом механічного чи ручного штампування. На упаковці з протруєним насінням обов’язково повинно бути нанесено попереджувальний напис «Протруєно». Якщо насіння покрито оболонками, то на упаковці має бути напис «інкрустоване», «дражоване» чи «гранульоване». Інформація на пакеті  на партію насіння повинна співпадати з інформацією в «Довідці про сортові та посівні якості насіння».
Нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства, вся інформація на пакуванні насіння повинна наноситись українською мовою.

Також слід пам’ятати, що термін дії документів на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів щодо посівних якостей  становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару – 24 місяці. Після купівлі збережіть квитанцію та упаковку з неушкодженим маркуванням. Якщо насіння виявиться несхожим або не відповідатиме заявленим властивостям, ви зможете звернутися щодо захисту ваших прав та інтересів до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області (м. Суми, вул. Гамалія, 25).

Тож відповідально віднесіться до вибору насіння і майбутній урожай обов’язково порадує вас.

©Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь