A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів

Дата: 28.12.2021 14:25
Кількість переглядів: 481

До Вашої уваги чергові міфи щодо вірусу COVID-19 та факти, які доводять про безглуздість датих міфів та спотворення ними реальності. Будьте обережні! Споживання фейкових новин та інформації може бути шкідливим для Вашого здоров'я.

МІФ №1:Медичний журнал «Ланцет» розгромив злочинну політику примусу до вакцинації

«Медичний журнал «Ланцет» розгромив злочинну політику примусу до вакцинації», – в мережі масово поширюють спотворені результати дослідження, опубліковані 29 жовтня 2021 в медичному журналі The Lancet Infectious Diseases.

ФАКТ: У мережі суттєво спотворили висновки вчених. У дослідженні йдеться про те, що наявні вакцини залишаються ефективними для запобігання тяжким захворюванням і смертям від COVID-19. Автори публікації також наголошують на важливості подальших заходів у сфері охорони громадського здоров’я для зменшення поширення вірусу навіть серед вакцинованих.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3FAL6Je

МІФ №2: Українців без їхньої згоди «пустять на органи»

Чергова дезінформаційна хвиля накрила український сегмент соціальних мереж. Користувачі масово поширюють відео з неправдивими твердженнями про новий закон для системи охорони здоров’я України у галузі трансплантації. У роликах стверджується, що відтепер українці нібито «підуть на органи навіть без їхньої згоди», а анатомічні матеріали померлих громадян нібито «почнуть масово розпродавати за кордон». Повідомляється, що нововведення є настільки радикальними, що «родичів позбавлять можливості навіть поховати померлого».

ФАКТ: Силоміць вилучати анатомічний матеріал в українців не будуть. Закон дозволяє дати прижиттєву згоду чи незгоду на донорство своїх органів для трансплантації у разі смерті. Рішення щодо донорства можна змінити протягом життя.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3evXNZW

МІФ №3: Одна з побічних реакцій на вакцини від COVID-19 – повна сліпота

Користувачі соцмереж поширюють інформацію про те, що серед побічних реакцій на вакцини проти COVID-19 зареєстровано тисячі випадків різних захворювань очей та сотні випадків повної сліпоти. Вони начебто посилаються на дані Агентства з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення Великої Британії.

ФАКТ: Експерти організації Health Desk заявляють, що на сьогодні не встановлено зв’язку між вакциною мРНК від COVID-19 і сліпотою.

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/3z1Edy9

МІФ №4: Українці, які отримали тисячу гривень за вакцинацію, мають подати декларацію про доходи

У мережі поширюється інформація про те, що громадяни України, які отримали тисячу гривень за вакцинацію проти COVID-19, зобов’язані подати річну декларацію про доходи.

ФАКТ: Виплати, отримані в рамках програми «єПідтримка», не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб і не підлягають оподаткуванню. У коментарі StopFake Державна податкова служба України також підтвердила, що громадянам України не потрібно декларувати цю виплату.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3JqBS4o

МІФ №5: Аргентинський футболіст Серхіо Агуеро завершує кар’єру через наслідки вакцинації

Поширюють інформацію про те, що аргентинський футболіст Серхіо Агуеро змушений попрощатися з футбольною кар’єрою через проблеми з серцем, начебто спричинені вакцинацією від COVID-19. «Уколопропаганда зробила своє! І таких зараз сотні спортсменів! Пропаганда калічить, вона вбиває мрію, улюблену справу, людину…» – стверджують користувачі соцмереж.

ФАКТ: Кардіолог футболіста спростував усі припущення про те, що завершення кар’єри Агуеро було викликане COVID-19 або пов’язане із вакцинацією. Причиною проблем зі здоров’ям у 33-річного гравця став крихітний шрам поряд із серцем після серцевої абляції. Проблеми із серцем у футболіста з’явилися ще у 2004 році.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3euEGPV

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/chistij-mozok---dajdzhest-sprostuvan-medichnih-mifiv-15


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь