Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів

Дата: 16.12.2021 13:53
Кількість переглядів: 446

Фото без описуДо Вашої уваги чергові міфи щодо вірусу COVID-19 та факти, які доводять про безглуздість датих міфів та спотворення ними реальності. Будьте обережні! Споживання фейкових новин та інформації може бути шкідливим для Вашого здоров'я.

МІФ №1:Людям, які перехворіли на COVID-19, не потрібно вакцинуватися

Користувачі поширюють відеоролик, де стверджується, що людям, які перехворіли на COVID-19, не потрібно вакцинуватися – у них високий рівень антитіл, який нібито захищає їх від повторного зараження. «Для чого потрібно робити щеплення, якщо достатньо антитіл. Ці люди не заражаються надалі. У нас навіть статистика показує близько 1% повторної захворюваності», – говорить автор відеоповідомлення. 

ФАКТ: Наявність антитіл від COVID-19 свідчить про те, що людина перехворіла на цю хворобу. На сьогодні невідомо, який поріг захисту антитіл або ж скільки часу їм потрібно, щоб ослабити вірус. Дослідження CDC показує, що невакциновані люди, які вже перехворіли на COVID-19, мають ймовірність повторного зараження у 2,34 разу вищу, ніж повністю вакциновані.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3GIHzbO

МІФ №2: «Всесвітній уряд» підготував «таємну» пандемічну угоду та нові епідемії

«Всесвітній уряд створив секретну пандемічну угоду», – у соціальних мережах масово поширюється двогодинне дезінформаційне відео, сповнене конспірології та теорій змови про коронавірус і «закулісне керівництво світом».

ФАКТ: Ніякої «секретної пандемічної угоди» не існує – це теорія змови, не підкріплена фактами. Конспірологи, не розібравшись у темі, вигадали «таємну угоду, якої немає у відкритому доступі». Такого документа немає у принципі, а фейк ґрунтується на темі засідання держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо протидії пандемії.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3IKU60h

МІФ №3: Білл Гейтс стоїть за появою штаму «Омікрон» в Африці

У соціальних мережах поширюється нова конспірологічна теорія, в якій філантропа Білла Гейтса звинувачують у «створенні» нового штаму коронавірусу «Омікрон» в Африці «шляхом вакцинації» проти COVID-19. Гейтс, як стверджується в таких постах, причетний до «існування тактичного плану поширення пандемії на планеті з усіма наслідками – вакцинацією та ідентифікацією».

ФАКТ: ??Вакцинація проти COVID-19 не є причиною мутації вірусів. До постів про фейковий зв’язок вакцинації з новим штамом також додається уривок відео з коментарем Білла Гейтса, який нібито «доводить» ці тези. Ролик – частина  його виступу на форумі Bloomberg New Economy, який проходив у Сінгапурі в листопаді 2021 року. Відео не перекладене з англійської мови, аби ще більше ввести в оману прихильників антивакцинації. Іронія полягає в тому, що адепти «всесвітньої змови» поширюють саме той уривок виступу Гейтса, в якому він розмірковує про небезпеку антивакцинаторського руху та про величезну кількість конспірології, що виникла навколо його персони і вакцин проти COVID-19

Більше про цей міф тут:https://bit.ly/3ynt2j1

МІФ №4: У чоловіків, яких вакцинували від COVID-19, виявили мертві сперматозоїди

У мережі поширюється інформація про те, що після вакцинації від COVID-19 у чоловіків було виявлено мертві сперматозоїди. Пояснюється це тим, що нібито спайковий білок із вакцин здатний прикріплюватися до поверхні сперми. Він нібито може знищити сперму, змінити її ДНК, а також здатний проникнути у піхву та матку. Деякі користувачі посилаються на недавнє дослідження, яке нібито доводить згубний вплив вакцинації від COVID-19 на фертильність чоловіків.

??ФАКТ: Наразі немає доказів того, що вакцини від COVID-19 провокують проблеми з фертильністю у чоловіків або впливають на зміну будь-якого параметра сперми. У дослідженні, на яке посилаються користувачі, йдеться не про вплив вакцини від COVID-19, а про вплив вірусу SARS-CoV-2 на чоловіче репродуктивне здоров’я.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3e5bQpf

МІФ №5: Медсестра зі Словенії викрила змову, що стоїть за вакцинацією від COVID-19

Поширюють інформацію про те, що у Словенії «всі політики та магнати» замість вакцини від коронавірусу нібито отримали плацебо. Про це, за словами користувачів, повідомила «старша медсестра Університетського медичного клінічного центру в Любляні. За її словами, цифра 1 на флаконі з вакциною та в COVID-сертифікаті європейського зразка означає, що людина отримала «плацебо, фізіологічний розчин» замість справжнього препарату. «Номер 2 – класичний флакон з РНК. Номер 3 – стрижень РНК, який містить ген онкології, пов’язаний з аденовірусом, що сприяє розвитку раку», — пишуть автори публікацій. 

ФАКТ: Цифрові позначення у COVID-сертифікатах Євросоюзу є номером версії цього електронного документа. Число «01» обов’язково наявне у всіх цифрових COVID-сертифікатах європейського зразка. Крім того жінка, яка викриває «змову», не є медсестрою Університетського медичного клінічного центру в Любляні і ніколи там не працювала. 

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3GIgFkp

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/chistij-mozok---dajdzhest-sprostuvan-medichnih-mifiv-13


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь