A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Усиновлення та інші сімейні форми виховання відкривають великі можливості для дітей

Дата: 02.06.2021 13:19
Кількість переглядів: 1122

Фото без описуДитинство – найпрекрасніша мить нашого життя. Піклування про підростаюче покоління, його майбутнє – головний обов'язок батьків, суспільства та держави. Врешті-решт, саме для цього всі ми живемо та працюємо.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Усиновлення та інші сімейні форми виховання відкривають великі можливості для дітей, адже для них немає нічого кращого, аніж рости в турботливій і люблячій сім’ї. Державна політика націлена на сімейне виховання та створює умови для його розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування матеріальну та соціальну підтримку.

В Україні існують такі форми сімейного  влаштування дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування: усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснене на підставі рішення суду, окрім випадку, коли здійснюється усиновлення дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено коло осіб, які:  можуть бути усиновлювачами та які не можуть бути усиновлювачами, та осіб, які маю переважне право на усиновлення перед іншими.

Усиновлення передбачає таємницю. Всиновлені діти набувають юридичного статусу рідних дітей по відношенню до всиновлювачів з усіма правами та обов'язками для дітей та батьків, закріпленими СК України. Усиновлення (або удочеріння) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було  та залишається пріоритетною формою влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування.

Опіка та піклування, як сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлюється для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, хвороби або якщо батьки цих дітей  стосовно них  позбавленні батьківських прав чи з інших причин залишилися без батьківського піклування. Опікун призначається за його особистою заявою та перевага надається особам, які перебувають у родинних відносинах із дитиною, проте потрібна згода дитини. Опіка та піклування встановлюється за місцем проживання дитини або майбутнього опікуна/піклувальника. Якщо опіку встановлюють сторонні особи, вони повинні пройти спеціальне навчання.

Опікун (піклувальник) призначається з осіб, які є близьких дитині, або інших осіб, із врахуванням їхньої можливості виконувати опікунські обов’язки. Також, при встановленні опіки будуть враховуватися стосунки, які склалися між тим, хто пропонується в опікуни та дитиною.

Опікунам виплачується грошова допомога на дитину у розмірі двох прожиткових мінімумів.

Прийомна сім'я – це сім'я, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від одного до чотирьох дітей на виховання та спільне проживання. Метою створення прийомних сімей є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні батьки влаштовують дитину на власну житлову площу. Прийомні діти влаштовуються в сім'ю до досягнення 18-річного віку або до закінчення навчання у професійно-технічних чи вищих навчальних закладах, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.  За вихованцями зберігається статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що передбачає збереження раніше призначених аліментів, пенсій, інших виплат державної допомоги. Сім’я отримує статус «прийомної» на підставі рішення місцевого органу виконавчої влади. Прийомні батьки у вирішені проблем прийомної дитини співпрацюють з соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід прийомної сім’ї. Соціальний працівник виступає посередником між прийомною сім’єю і державними структурами, які опікуються проблемами дітей.

Утримання прийомної дитини в сім’ї фінансується державою, одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення.

ДБСТ – дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати10 дітей, враховуючи рідних дітей.

Вихованці   проживають   і  виховуються  у ДБСТ до  досягнення  18-річноговіку. Після досягнення 18-річного віку такі особи у разі продовження навчання в закладах загальної  середньої,  професійної (професійно-технічної), фахової передвищої  та  вищої  освіти  можуть  за  їх  вибором  продовжити проживати  і виховуватися у цьому дитячому будинку сімейного типу до закінчення навчвання. Особи,яким  встановлено  інвалідність, за їх вибором можуть продовжити  проживати  і виховуватися у ДБСТ до  досягнення  ними  23-річного віку незалежно від того, чи вони навчаються.

До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин, ці діти, не можуть виховуватися разом.

На дітей, які проживають у ДБСТ, щомісячно виплачується державна соціальна допомога, яка становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.  Батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу виплачується грошове забезпечення. Період, протягом якого особи вважалися батьками-вихователями у ди¬тячому будинку сімейного типу, зараховується до їх за¬гального трудового стажу. Фахівсцями соціальної роботи здійснюється соціальне супроводження ди¬тячих будинків сімейного типу.

Кандидати на створення прийомної сім'ї, ДБСТ та кандидати в усиновлювачі  в обов'язковому порядку мають пройти курс підготовки, спрямований на формування у батьків усвідомленого ставлення до соціальної ролі вихователів дитини-сироти. Організація та проведення навчання покладаються на центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

В Білопільській територіальній громаді забезпечується реалізація державної політики стосовно дітей, які залишились без піклування батьків. Службою у справах дітей вживаються заходи щодо надання таким дітям статусу дитини – сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, а також влаштування осиротілих дітей в сімейні форми виховання.

Якщо Ви небайдужі до долі осиротілих дітей, Ви можете стати усиновлювачем, опікуном, прийомними батьками чи батьками-вихователями ДБСТ.

Для отримання детальної інформації щодо сімейних форм виховання дітей, запрошуємо  звернутися до Служби у справах дітей виконавчого комітету Білопільської міської ради, за адресою: Сумська обл., м. Білопілля, вул. Старопутивльська, 35, телефон 7-10-20.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь