A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

УВАГА БОТУЛІЗМ!

Дата: 07.09.2020 11:37
Кількість переглядів: 792

Ботулізм – це харчове отруєння, що виникає в результаті споживання продуктів з накопиченими в них ботулотоксинами. Для ботулізму характерна сезонність з підйомом захворюваності з травня по серпень. В цей період треба бути особливо пильним, щоб не отруїтися.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – тушковані м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними можуть бути усі консервовані продукти (м’ясо, риба, гриби, овочі), які перед приготуванням були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, а також в’ялені, копчені, консервовані продукти як домашнього приготування так і промислового виробництва (ковбаси, шинки та консерви), де не було дотримано технологічного процесу під час заготівлі, переробки сировини та умов зберігання продукту.

В області протягом двох останніх років реєструвалися поодинокі випадки ботулізму, причиною яких стало вживання в’яленої річкової риби та овочевих консервів домашнього приготування.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. Водночас, симптоми захворювання можуть виникнути як раніше (уже через 2 години) так і значно пізніше (4 доби і більше). Чим коротший інкубаційний період, тим тяжчий перебіг захворювання.

Симптоми ботулізму з’являються поступово, без різких підйомів температури, що не дає змоги відразу встановити серйозність захворювання. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму («сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлади ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Симптоми ураження нервової системи тривають кілька днів і супроводжуються загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках у пацієнтів виникає відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність через параліч дихальних м’язів, що є основною причиною смерті при ботулізмі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

З метою профілактики ботулізму потрібно:

•    Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації під проточною чистою водою, очищаючи поверхню щіткою.

•    Стерилізувати не менше ніж 10 хвилин посуд та кришки при консервуванні в домашніх умовах.

•    Консерви з м’яса, риби, овочів, грибів в домашніх умовах готувати за допомогою автоклава.

•    Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало та інші продукти, які не піддаються повторній термічній обробці, обов’язково зберігати в умовах холодильника.

•    Уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва, придбаних у невідомих осіб або в місцях стихійної торгівлі.

Наводимо також п'ять рекомендацій щодо профілактики ботулізму від Всесвітньої організації охорони здоров'я:

- дотримуватися чистоти;

- відділяти сире від готового;

- проводити ретельну термічну обробку;

- зберігати продукти при безпечній температурі;

- використовувати чисту воду і чисті продукти.

Ботулізм тяжке захворювання і може мати непоправні наслідки. При ранньому зверненні за медичною допомогою – виліковний. За даними Міністерства охорони здоров’я в поточному році Україна забезпечена протиботулінічним антитоксином, який безоплатно доступний в областях усім пацієнтам, які потребуватимуть специфічного лікування. Однак, це той випадок, коли незважаючи на доступність лікарського препарату, не варто зайвий раз ризикувати життям, спокушаючись на продукти сумнівної якості.


За інформацією Білопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото: Факти ICTV


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь