A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Інформація для одиноких осіб, які досягли 80 років щодо порядку призначення допомоги на догляд.

Дата: 31.08.2020 15:59
Кількість переглядів: 11449

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 663, яка опублікована 31.07.2020 року, внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2005 №261 (Порядок №261 зі змінами), якою затверджений Порядок призначення і виплати соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд.

Прийнятими змінами доповнено перелік осіб та умови надання цим особам державної соціальної допомоги на догляд.

Згідно п. 13 п. п. 6 Порядку №261 зі змінами державна соціальна допомога на догляд (далі – допомога на догляд) призначається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та одержують пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” або Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Відповідно до п.4 Порядку №261 зі змінами до одиноких осіб, що мають право на допомогу на догляд, належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати. Підтвердженням належності до цієї категорії є:

- інформація про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зобов’язаних за законом їх утримувати (зазначається у поданій заяві про призначення допомоги на догляд);
- інформація про склад сім’ї (зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням допомоги).

Згідно п.15 Порядку №261 зі змінами допомога на догляд не призначається особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне страхування”, а також іншим особам за здійснення догляду, за якими виплачується компенсація на догляд.

Особам, які одержують надбавку до пенсії на догляд, за бажанням замість зазначеної виплати може бути призначена допомога на догляд. Припинення надбавки на догляд, яка виплачується через органи Пенсійного фонду, здійснюється за особистою заявою особи до цього органу.

Таким чином, у разі призначення до пенсії надбавки на догляд чи призначенні іншим особам компенсаційних виплат на здійснення догляду за цією особою, впроваджений вид допомоги на догляд не призначається.

Допомога на догляд призначається органами соціального захисту населення. Станом на серпень розмір становить 684,80 грн.

Додаткову інформацію з питання отримання державної соціальної допомоги на догляд можна отримати у відділі соціального захисту населення Білопільської міської ради за адресою: м. Білопілля, вул. Старопутивльська, 35 (1 поверх, каб. №№6, 18, тел. 91155, 71076).
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь