A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Про підсумки 2019-2020 навчального року в Білопільській громаді

Дата: 30.06.2020 11:32
Кількість переглядів: 971

Підсумки навчального рокуУ 2019-2020 навчальному році проведено значну роботу з виконання розвитку освіти Білопільської міської ради, що визначено Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту».  

На здійснення конкретних кроків розвитку освіти спрямована комплексна Програма розвитку освіти Білопільської міської ради на 2020-2022 роки (затверджена рішенням десятої сесії сьомого скликання від 20 лютого 2020 року № 204). 

У 2019-2020 навчальному році всебічний розвиток дітей дошкільного віку в районі спільно із батьками здійснювали 3 дошкільні навчальні заклади та дошкільні підрозділи в 6 навчально-виховних комплексах. У 2019-2020 навчальному році у районі працювало 72 педагоги дошкільних навчальних закладів, різними формами дошкільної освіти було охоплено 545 дітей віком від 1 до 6 років, що становить 89,9%  від загальної кількості дітей дошкільного віку від 1 до 6 років, а діти віком від 5 до 6 років були охоплені дошкільною освітою стовідсотково.

На сьогодні продовжує функціонувати електронний запис у всіх дошкільних навчальних закладах.

Відповідно до потреби  населення території у здобутті загальної середньої освіти функціонувало 9 закладів освіти, у тому числі:

•    1 – спеціалізована школа;

•    1– загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів;

•    7 – НВК: ЗОШ І-Ш ступенів – ДНЗ.

Із загальної чисельності функціонувало 3 школи із малою наповнюваністю учнів, а саме: Іскрисківщинський, Ободівський та Рижівський НВК: загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів – ДНЗ. Із огляду на це рішеннями чотирнадцятої сесії сьомого скликання від 14 травня 2020 року: було затверджено Перспективний план оптимізації мережі закладів освіти Білопільської міської ради на 2020-2022 роки (номер рішення 293), призупинено діяльність Ободівського НВК: загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів – ДНЗ (номер рішення 290), понижено ступінь Іскрисківщинського та Рижівського НВК: загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів – ДНЗ (рішення №№ 291, 292).

Навчання учнів у малокомплектних школах суттєво ускладнюють здобуття ними якісної  освіти. Сучасна  школа повинна давати високий рівень освіти, ранню профорієнтацію, забезпечувати формування особистості, здатної до подальшої діяльності, а  організація роботи  з учнями,   яких охоплено індивідуальною формою навчання в умовах загальноосвітніх навчальних закладів веде до гіперопіки над ними, що не сприяє розумовому розвитку дітей, а тільки викликає емоційні та психологічні перевантаження.

Питання  оптимізації мережі,  метою якої є  надати кожному учню сільської місцевості належні умови для навчання і головне – високий рівень освіти, залишається  актуальним для нашої громади. Сучасне життя похитнуло однозначність ідеї «поки існує школа, доти живе село», тому закриття чи пониження ступеня школи — це об’єктивний процес, який відбудеться рано чи пізно. При цьому звільнення та перерозподіл ресурсів між освітніми закладами сприятимуть створенню нових освітніх можливостей, зокрема розвитку матеріально-технічної бази інших закладів загальної середньої освіти відповідно до сучасних вимог.

Навчанням у закладах загальної середньої освіти було охоплено 1687 учнів (у наступному навчальному році планується – 1713). У 2019-2020 навчальному році показник середньої наповнюваності класів склав – 14,1, що нижче за середньообласний.  

Загальна потужність загальноосвітніх навчальних закладів 4535 місць, середній показник відсотка завантаженості закладів склав – 37,2 (від найбільшого в Білопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 ім.С.М. Гордієнка – 86,2 до найменшого в Іскрисківщинському НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ДНЗ» – 2,7). Низька наповнюваність загальноосвітніх закладів суттєво позначається на вартості утримання одного учня (середній показник – 29,0 тис.грн.).

Планові витрати на утримання одного учня в 2020 році – 34,4 тис.грн. (100623 грн. – Іскрисківщинський НВК, проти 17966 грн. – Білопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 ім. С.М. Гордієнка)

А звідси – брак коштів на ремонти будівель, НУШ, придбання сучасного навчального обладнання тощо.

Отже, реорганізація шкільної мережі є й основою оптимізації обмеженого освітянського кошторису держави. Неприпустимо сьогодні розпорошувати бюджетні кошти, виділені на освітянську галузь на утримання кількох класів у багатоповерховій  сільській школі.

У закладах загальної середньої освіти організовано інклюзивне навчання. У 2019-2020 навчальному році для 27 дітей зазначеної категорії було організовано навчання в 21 класі 6 шкіл (100 % від потреби). У цих закладах освіти працювали 38 спеціалістів, які забезпечували психолого-педагогічний супровід дітей в умовах інклюзивної освіти, а саме: 23 асистенти учителя, 1 учитель-логопед, 6 практичних психологів, 6 соціальних педагогів, також працівники КУ Білопільської міської ради «Інклюзивно-ресурсний центр» 1 дефектолог та 1 фізичний реабілітолог, які працювали у рамках соціальних угод.

Були створені умови для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами.

Так, у всіх школах Білопільської міської ради наявні пандуси (або забезпечено  безперешкодну доступність), кабінети психологічного розвантаження; у одній школі, де навчається учениця із порушенням опорно-рухового апарату, прилаштована кімната гігієни.

У чотирьох закладах освіти із шести облаштовано ресурсні кімнати (у Білопільському НВК: загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – ДНЗ № 4 планується її доукомплектування до 01.09.2020 року, у Рижівському НВК: загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – ДНЗ учень з особливими освітніми потребами закінчив навчання в 9 класі, тож потреби в ресурсній кімнаті немає).

У кожному закладі загальної середньої освіти, де організовано інклюзивне навчання, систематично залучалися до участі в командах психолого-педагогічного супроводу дітей спеціалісти КУ Білопільської міської ради «Інклюзивно-ресурсний центр». 

Станом на 24.06.2020 року Комунальна установа Білопільської міської ради «Інклюзивно-ресурсний центр» укомплектована відповідно до штатного розпису. Надання послуг забезпечують два практичних психолога, учитель-дефектолог, учитель-реабілітолог, учитель-логопед. Конкурсний відбір відбувся 17.03.2020 року.

У 2019 – 2020 навчальному році у закладах загальної середньої освіти працювало 229 педагогів, у тому числі – 9 директорів та 12 – їх заступники. У 2019 році відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», відділом освіти вперше було проведено конкурс на заміщення вакантної посади директора Білопільського НВК: ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ № 3.  Крім того, на виконання чинного законодавства, до 1 липня 2020 року буде припинено безстрокові трудові договори з керівниками шкіл та одночасне укладання з ними (за їх згодою) трудових договорів строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на один рік) без проведення конкурсу.

Серед педагогів району 218 осіб мають закінчену вищу освіту, 11 – базову вищу.

За освітньо-кваліфікаційним рівнем із числа осіб, які мають закінчену вищу освіту:

•    спеціалістів вищої категорії – 95 педагогічних працівників;

•    спеціаліста І категорії – 68 педагогічних працівників;

•    спеціаліста ІІ категорії – 27 працівників; 

•    категорію «Спеціаліст» – мають 28 педагогічних працівника. 

Отже, рівень кваліфікації наших учителів достатньо високий.

Із загальної кількості педагогічних працівників Білопільської об’єднаної територіальної громади: 

- 5 педагогів мають звання «учитель- методист», 

- 39 педагогів мають звання «Старший вчитель». 

Окрім того, на теренах Білопільської об’єднаної територіальної громади працює 21 вчитель нагороджений Державними відзнаками, із них 13 –  мають званням «Відмінник освіти України».

У 2019-2020 навчальному році у закладах загальної середньої освіти Білопільської ОТГ було уведено 238,5 ставок. Вакансії відсутні.

Якісний вплив на ріст професійної майстерності педагогів мали курси підвищення кваліфікації СОІППО. 92 % педагогів  закладів освіти пройшли курсову підготовку на базі СОІППО. Крім того педагоги району брали участь у конференціях Усеукраїнського (мм. Суми, Київ) та Міжнародного (мм. Київ, Кропивницький) рівнів. Також учитель Білопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Кривохижа І.О. (одна з 5 учителів України)  протягом 2-х місяців пройшла навчання вчителів за програмою Фулбрайта (США, штат Арканзас). У березні 2020 року методичний кабінетом було організовано та проведено відеоконференцію регіонального рівня з нагоди річниці народження А.С. Макаренка за участю педагогів наших шкіл та педагогів і науковців Полтавської області.

24 учителі із 7 шкіл взяли участь у відбірковому етапі І (зонального) туру конкурсу «Учитель року – 2020», зокрема, за номінаціями: «Історія» – 4 учасники, «Хімія» – 2, «Зарубіжна література» – 5, «Образотворче мистецтво» – 2, «Початкова освіта» – 11. Улановська Наталія Володимирівна, учитель Білопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1, у січні 2020 року брала участь у ІІ (регіональному) турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2020» за номінацією «Образотворче мистецтво». За результатами І (відбіркового) етапу (тестування)  посіла 1 місце, ІІ (фінального) етапу – 4.

Відповідно до Типового Положення про атестацію педагогічних працівників в закладах освіти Білопільської міської ради було проведено атестацію педагогів.

Атестаційною комісією І рівня було атестовано 22 педагогічних працівників, ІІ рівня  - 36. Із загальної чисельності 11 – керівники закладів освіти, 1 – методист методичного кабінету, 1 – педагог КУ Білопільської міської ради «Інклюзивно-ресурсний центр». Підвищили свою кваліфікаційну категорію та тарифний розряд 17 педагогічних працівників. Було присвоєно педагогічне звання «старший учитель» 4 особам.

У закладах загальної середньої освіти Білопільської об’єднаної територіальної громади організовано та здійснюється робота з обдарованою учнівською молоддю. Важливою формою роботи з означеною категорією учнів є Всеукраїнські учнівські олімпіади з навчальних предметів. Усього в І (шкільному) етапі брали участь 441 школяр (54,8% від загальної кількості учнів 6-11 класів). У ІІ (районному) етапі – 238 (64,2 % від загального показника по району). У ІІІ (обласному) – 5, із них 3 здобули перемогу в чотирьох олімпіадах. Це учні: Білопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Трачук Ірина (українська мова, ІІІ м.) та Виниченко Андрій (географія, ІІ м.), Білопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 ім. С.М. Гордієнка Міллер Анастасія (біологія, ІІІ м; російська мова та література, ІІ м.). Переможців підготували учителі Білопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Сідьорко Ірина Анатоліївна, учитель української мови та дітератури, та Кисельова Лариса Василівна, учитель географії; Білопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 ім. С.М. Гордієнка: Зубко Людмила Юріївна, учитель російської мови та зарубіжної літератури, та Терещенко Ірина Іванівна, учитель учитель біології.
У Міжнародному мовно-літературному конкурсі ім. Т.Г. Шевченка взяло участь 58 із 7 закладів освіти (10 переможців) Найбільше переможців  у Білопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 1– 6.

У ХХ Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика взяло участь 43 із 8 закладів (16 переможців).
Активно беруть участь учні району в предметних інтелектуальних конкурсах «Колосок» , «Кенгуру», «Левеня», «Кришталева сова», «Лелека», «Соняшник», «Геліантус», «Грінвіч», «Soneflouer», «Олімпус», «Пазл», «Бобер» та ін. Ними щорічно охоплюється понад 60% школярів.

У січні 2020 року учень Білопільського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 ім. А.С. Макаренка виборов І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, у якому я живу» (профіль «Військово-історичні музеї»).

Учителі Білопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 (Кривохижа І.О., Матюха Т.Т., Мішкіна В.М.) продовжують працювати в міжнародній спільноті eTwinning. За 2019 рік педагоги разом з дітьми  взяли участь в 13 різноманітних проектах. Найбільш успішними  та цікавими для дітей стали : «Postcards Around Europe», «Let’s Celebrate Christmas», «One day in Europe», «Talkative Students», «Mystery Skype: Who Can It Be?», «My Calendar». Проекти Кривохижі І.О. отримали Національні та Європейські нагороди. Учитель і директор школи були запрошені на Міжнародну конференцію для ітвіннерів у місті Київ.

Учасниками НТУ при Білопільському центрі дитячої та юнацької творчості є 7 учнів закладів загальної середньої освіти району, із них – 1 переможець.

У зв’язку з складною епідеміологічною ситуацією протягом 2,5 місяців учнів було переведено на дистанційну форму навчання. Навчальний рік було закінчено організовано 29 травня. Документи про отримання базової загальної середньої освіти були отримані своєчасно.

Із 25 червня по 17 липня 2020 року 94 учні 11 класів братимуть участь у основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Усього зареєструвалися на проходження ЗНО з української мови та літератури – 94 випускники, математики – 60, історії України – 73, біології – 57, англійської мови – 10, географії – 35, хімії – 3, фізики – 2.
На виконання розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 03.06.2020 року № 236-ОД буде організовано безкоштовне підвезення до пунктів тестування та у зворотному напрямку, проведено термометрію учнів перед підвезенням до пунктів тестування, забезпечено дотримання протиепідемічних заходів при здійсненні підвезення учасників тестування шкільними автобусами. 

У 2019-2020 функціонували два позашкільних заклади.

У КЗ БМР «Центр дитячої та юнацької творчості» діяли 46 груп, об’єднань, гуртків, у яких займається 580 дітей. Освітній процес забезпечували 23 педагоги.

У Дитячо-юнацькій спортивній школі імені Юрія Білонога розвивали свої спортивні здібності 205 вихованців, які взяли участь у 5 обласних та 4 Всеукраїнських змаганнях. За результатами Авраменко Валентина, учениця Білопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1, стала призеркою чемпіонату України з метання диску та членом збірної України (резерв). Освітній процес забезпечували 10 педагогів

Зважаючи на карантинні заходи вихованці обох позашкільних закладів не змогли взяти участь у багатьох конкурсах та змаганнях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь