A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Чи призначається житлова субсидія, коли член домогосподарства перебував за кордоном?

Дата: 25.05.2020 10:49
Кількість переглядів: 776

Субсидія заробітчанамРоз'яснення: щодо призначення житлових субсидій, якщо член домогосподарства перебував за кордоном (коли призначається, а коли ні).

1. Чи призначається житлова субсидія, коли член домогосподарства перебував за кордоном і не сплачував єдиний соціальний внесок в Україні?

Відповідно до п. 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 житлова субсидія не призначається, якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії і в цьому періоді:

- за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи;

- ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії за таких умов приймається комісією, створеною при районній державній адміністрації.

Проте, відповідно до п. 20 Положення житлову субсидію за рішенням комісії не може бути призначено     у разі перебування працездатних осіб за кордоном в період, за який враховуються доходи, сукупно більше 60 днів. При цьому, до 60-денного перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування або навчання за кордоном, що підтверджуються відповідними документами.

Необхідно зауважити, що Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

2. Чи призначається житлова субсидія, якщо член домогосподарства перебував за кордоном і сплачував єдиний соціальний внесок за кордоном?

Житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії у разі, коли працездатні особи документально підтвердили шляхом надання легалізованих в Україні документів набуття страхового стажу в інших країнах, з якими укладено договори про соціальне забезпечення протягом періоду, за який враховуються доходи. Перелік таких країн розміщений на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики за посиланням https://www.msp.gov.ua/timeline/Mizhnarodne-spivrobitnictvo.html, відповідно до якого чинними є договори про соціальне забезпечення з такими країнами: Болгарія, Естонія, Іспанія, Латвія, Литва, Монголія, Португалія, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Чехія, Азербайджан, Білорусь, Вірменія, В’єтнам, Грузія, Молдова, Росія.

При призначенні субсидії на неопалювальний період (травень-вересень 2020 року) враховуються дні перебування за кордоном і доходи за ІІІ-ІV квартали 2019 року, а на опалювальний період 2020-2021 років - за І-ІІ квартали 2020 року.

Крім цього, одержувачі житлових субсидій зобов’язані протягом 30 календарних днів повідомити Управління соціального захисту населення про обставини, які можуть вплинути на призначення субсидії (у тому числі, на наступний період), зокрема, про перебування за кордоном члена домогосподарства сукупно більше 60 днів.

Додаткову інформацію з питання призначення житлової субсидії можна отримати за телефонами: 

(095) 196-05-23 та (066) 864-01-55


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь