A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Про індексацію пенсійних виплат

Дата: 13.05.2020 10:24
Кількість переглядів: 1164

Індексація пенсій передбачена Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" і проводиться в порядку та на умовах, які визначає Кабінет Міністрів України. Так, у поточному році на виконання постанови КМУ від 01 квітня 2020 року №251 "Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році" головним управлінням Пенсійного фонду України в Сумській області з 1 травня 2020 року було проіндексовано пенсійні виплати.

Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2019 рік, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,11. Для перерахунку  з 1 травня враховано показник середньої заробітної плати в Україні в сумі 4888,83 гривень. Розмір підвищення визначено індивідуально для кожного пенсіонера в залежності від тривалості страхового стажу та заробітної плати.

Відповідно до зазначеного рішення Уряду розмір підвищення в результаті перерахунку не може бути меншим 100 гривень. Але якщо після перерахунку  він становитиме менше 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

Якщо ж з урахуванням всіх надбавок та індексації загальна сума пенсії, призначеної згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, буде меншою за 2100 гривень, такий пенсіонер отримає доплату до встановленої суми. Тобто з 1 травня 2020 року мінімальна пенсійна виплата становить 2100 гривень для жінок зі стажем роботи 30 років  і чоловіків, чий страховий стаж складає не менше 35 років.

Пенсії перераховано таким отримувачам пенсій: за віком, по інвалідності, по втраті годувальника, за вислугою років.

Разом з тим, проведення індексації пенсій не передбачено: держслужбовцям, науковим працівникам, помічникам народних депутатів, отримувачам спецпенсій або довічного утримання (судді, прокурори). 

Не одержуть підвищення  і ті пенсіонери, пенсія яких призначалась у 2018, 2019, 2020 роках, оскільки, по суті, індексація – це осучаснення пенсії, тобто приведення її до середньої заробітної плати і рівня інфляції в країні на сьогодні та  при їх призначенні вже використовувався сучасний показник. Як виняток,  пенсії  таких громадян, при наявності страхового стажу 30/35 років, можуть становити не менше, ніж 2100 гривень.

У рамках проведення індексації переглянуто також доцільність переходу на пенсію за віком пенсіонерів за спеціальними законами, наприклад, державних службовців, які при цій індексації одержать більші розміри пенсій.

Перерахунок проведено автоматично і не потребує додаткових звернень отримувачів до сервісного центру. Виплата проіндексованих пенсій проводиться з 4 травня 2020 року у встановлені пенсіонерам дати виплат шляхом зарахування на рахунки в банках або через відділення АТ “Укрпошта”.

Тому, переконливо просимо пенсіонерів у період карантину залишатися вдома, а  для перевірки розміру пенсії та її складових користуватися електронними послугами вебпорталу Пенсійного фонду України за допомогою електронного цифрового підпису або за номером телефону чи банківської картки.

Інформацію з питань пенсійного забезпечення також можна отримати за номерами телефонів “гарячої лінії”:

(05443) 9-07-73 або (099) 663 02 29


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь