Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Про збільшення пенсійних виплат

Дата: 14.04.2020 08:43
Кількість переглядів: 1530

Фото без описуЗ метою врегулювання питання пенсійних перерахунків Кабінет Міністрів України 01.04.2020 р. ухвалив постанову за №251 “Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році”. У документі визначено механізм перерахунку пенсій, встановлено щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів, старших за 80 років, урегульовано питання виплат одноразової грошової допомоги в сумі 1000 гривень і здійснення індексації 2020 року.

Щомісячна надбавка

У постанові передбачено щомісячну виплату в розмірі 500 грн пенсіонерам, старшим за 80 років, у яких розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій тощо) не перевищує 9205 грн.19 коп. одночас визначено, що для зазначеної категорії пенсіонерів, які мають страховий стаж 20 років для жінок і 25 років для чоловіків, пенсійна виплата не може бути меншою за 2600 грн.

Зазначену компенсаційну виплату особам, які одержують пенсію та  досягли 80-річного віку після 1 квітня 2020 року, призначають і виплачують із дня досягнення зазначеного віку.

Одноразова виплата

Окрім того, у квітні у зв’язку з негативним наслідком поширення на території України гострої распіраторної хвороби  COVID -19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, буде здійснено одноразову виплату грошової допомоги в сумі 1000 грн пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених у законодавстві надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5000 грн станом на 1 квітня 2020 року.

Індексація пенсій

Також із 1 травня 2020 року відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” заплановано здійснити індексацію пенсійних виплат на 11 %. У разі якщо розмір підвищення в результаті індексації не досягає 100 грн. встановлюють виплату до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яку враховують під час подальших перерахунків пенсій.

Водночас встановлено мінімальну пенсійну виплату на рівні 2100 грн особам, які мають тривалий страховий стаж (для жінок це 30 років, для чоловіків – 35 років).

Перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам

Крім того, Пенсійним фондом України з 1 квітня проведено автоматичний перерахунок пенсій  тим особам, які набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим-третім статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон).

Вказана правова норма передбачає наступні перерахунки пенсій:

- з урахуванням не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії;

- з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) не раніше, ніж через 2 роки після призначення (попереднього перерахунку) – у разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше як 24 місяці.

Під час здійснення перерахунку вибрано більш вигідний для пенсіонера варіант: з урахуванням лише страхового стажу або з урахуванням страхового стажу й заробітної плати.

Звертаємо увагу, що всі зазначені перерахунки пенсій проводяться в автоматичному режимі і не потребують додаткових звернень отримувачів до сервісного центру. Тому, переконливо просимо пенсіонерів у період карантину не виходити з дому. Всі виплати будуть профінансовані і доставлені вчасно у звичний для пенсіонерів спосіб, про це подбає Пенсійний фонд України разом з партнерами – поштою та банками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь