A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Актуально про податок на нерухомість

Дата: 03.03.2020 13:58
Кількість переглядів: 638

Податок на нерухомістьУ відповідності до положень Податкового кодексу України (ст. 266), платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та / або нежитлової нерухомості, - інформують в управлінні у м. Сумах ГУ ДПС у Сумській області.

В поточному, 2020 році, фізичні особи будуть сплачувати податок за минулий 2019 рік. 

В управлінні зазначають, що існують пільги зі сплати податку з об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, але пільги стосуються не конкретної категорії громадян, а просто зменшується база оподаткування, а саме: 

- для квартир незалежно від їх кількості, база оподаткування зменшується - на 60 кв. метрів; 

- для житлових будинків незалежно від їх кількості база оподаткування зменшується - на 120 кв. метрів; 

- для різних типів об'єктів (тобто, якщо громадянин має і квартиру, і приватне домоволодіння) незалежно від їх кількості база оподаткування зменшується - на 180 кв. метрів. 

Слід пам’ятати та врахувати, що пільги не надаються на об'єкти, що використовуються їх власниками з метою отримання доходів (надаються в оренду або використовуються у підприємницькій діяльності). Крім того, пільги не надаються, якщо загальна площа об'єкта / об'єктів перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі (для квартир понад 300 кв.м., для житлових будинків понад 600 кв.м. і для різних типів об'єктів незалежно від їх кількості понад 900 кв.м .) 

При наявності у власності об'єкту житлової нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 кв.м (для квартир) і 500 кв.м. (для будинків), сума податку збільшується на 25 000 грн. в рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості. 

Зазначений податок повністю надходить в доходи місцевих бюджетів, тому ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, встановлюються рішеннями сільських, селищних, міських рад, в залежності від розташування і типів таких об'єктів нерухомості.

Ставки податку встановлюються в розмірі, не більше 1,5 відсотка від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. метр. До відома: мінімальна зарплата на 1 січня 2019 року становила 4173 грн.

При розрахунку податку громадянам необхідно ознайомитися з рішеннями територіальних громад, де розташована нерухомість. 

База оподаткування об'єктів, що перебувають у власності фізичних осіб, і сума податку визначається контролюючим органом за місцем реєстрації платника податків. 

Контролюючий орган до 1 липня надсилає (вручає) податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку фізичним особам. 

Платники податків мають право звернутися з письмовою заявою до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо об'єктів житлової та / або нежитлової нерухомості; розміру загальної площі об'єктів; права на користування пільгою щодо сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку на підставі документів. 

Фізичні особи повинні сплатити податок протягом 60 днів після отримання повідомлення-рішення. 

До відома: Податок на нерухомість громадяни України розпочали платити з 2013 року. До 2015 року податок сплачували тільки за житлові об'єкти, а з 2015 року і за нежитлову нерухомість.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь