A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Скажи "НІ!" зарплаті в "конверті"

Дата: 28.02.2020 09:08
Кількість переглядів: 833

Зарплата в конвертіЗаробітної плата в «конвертах» зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів та  ризик для працівника  залишитися без права на отримання соціальних виплат та пенсії.

Виплата заробітної плати в «конвертах» – проблема, яка гостро стоїть в нинішніх нестабільних економічних умовах, одна з найбільших перепон в економічному та соціальному розвитку як нашого міста так і держави в цілому. Є чимало суб’єктів господарювання, які не хочуть працювати в правовому полі, і, насамперед, це стосується виплати заробітної плати в «конвертах». 

На сьогодні легалізація виплати заробітної плати, цивілізоване оформлення трудових відносин між працедавцями та найманими працівниками – це завдання загальнонаціонального масштабу, адже від рівня заробітної плати найманих працівників прямо пропорційно залежать надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення місцевого бюджету.

Працівник, який отримує зарплатню в „конверті", виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне.

Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу, позбавляє себе соціального захисту, насамперед у разі настання каліцтва на роботі, суттєво зменшує загальний трудовий стаж і розмір допомоги по безробіттю при втраті роботи, а також розмір майбутньої пенсії.

Підприємства, установи, організації та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

З метою  виконання доручень Прем’єр-міністра України О.Гончарука від 17.02.2020 № 6698/0/1-20 та від 18.02.2020 №6820/0/1-20 щодо легалізації трудових відносин та погашення заборгованості із виплати заробітної плати на відповідній території нагадуємо про  неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:

- 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 141 690 грн за такі порушення:

     •    фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору;

     •    оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

     •    виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

- 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 47 230 грн за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за неоплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

- 3 мінімальні зарплати, –  з 01.01.2020 р. це 14 169 грн  за такі види порушень:

     •    порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць,

     •    виплата їх не в повному обсязі.

- 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 47 230 грн  за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законами  «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

- 1 мінімальна зарплата (з 01.01.2020 р. – 4 723 грн) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище. 

А ще ця стаття передбачає штраф у розмірі 3-х мінімальних зарплат (з 01.01.2020 р. це 14 169 грн) за недопущення інспекторів з праці до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні. Якщо ж це була перевірка з питань виявлення неоформлених працівників або виплати зарплати «в конвертах», тобто без сплати податків, то штраф буде ще більшим, у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення ( з 01.01.2020 р. це 472 300 грн).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь