Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

Вони вистояли тоді, щоб ми боролися сьогодні

Дата: 29.01.2020 16:21
Кількість переглядів: 857

Крути29 січня 1918 року в історії України з’явилася нова сторінка,  щедро полита молодою кров’ю,  назва якої  - Крути. Трагічна загибель студентського куреня під  Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

З нагоди Дня пам’яті героїв Крут у комунальному закладі Білопільської міської ради «Білопільський міський будинок культури» для учнівської молоді була проведена кіно-година «Стогали Крути і молився вітер».

На початку заходу ведуча – методист Будинку культури Тетяна Недайвода  ознайомила присутніх з історичною довідкою тих кривавих подій 29 січня 1918 року, зазначивши, що того січного дня на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва розпочався бій, який тривав приблизно п’яти годин між чотиритисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та трьома сотнями київських студентів, що захищали підступи до Києва, і полягли, як справжні Герої у нерівному бою під Крутами. 

І хоча ці події сталися понад 100 років тому, і, звичайно, всі вони обросли міфами та легендами, але єдине, що нам залишається це - пам’ять. Ми повинні пам’ятати про тих хлопців, які поклали своє життя заради нас.

Після чого, присутні переглянули уривок з художнього фільму українського кінорежисера Олексія Шапарєва «Крути 1918», в основу якого покладені історичні події далекого 1918 року.

Працівники комунального закладу Білопільської міської ради «Білопільська публічна бібліотека ім. О.Олеся» для учнів Білопільської школи №5 провели історичний екскурс «Нев’янучий вінок пам’яті Героїв Крут». Під час якого разом зі школярами вони здійснили заочну мандрівку в минуле сторінками трагічної історії нашого народу. Зауваживши, що подвиг юнаків під Крутами, що своєю кров'ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишається в історії і нашій пам'яті, як символ національної честі. Хвилиною тиші присутні вшанували загиблих.

Крім того, низка тематичних заходів з нагоди Дня пам’яті героїв Крут відбулася і в інших закладах культури, що знаходяться у підпорядкуванні відділу культури, спорту та туризму виконавчого комітету Білопільської міської ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь