Офіційна сторінка Білопільської міської ради
Сумська область

УВАГА! ЗМІНА РЕЖИМУ ПОЇЗДОК ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ДО РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

Дата: 13.01.2020 11:59
Кількість переглядів: 1135

перетин кордонуВнесено зміни у діюче законодавство України щодо перетину громадянами України державного кордону України з Російською Федерацією на підставі паспорта громадянина України та свідоцтва про народження для дітей віком до 16 років.

Згідно з положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2019 р. № 1056 «Про дію окремих положень міжнародних договорів України з Російською Федерацією», з 01 березня 2020 року скасовується можливість перетинання громадянами України державного кордону України з Російською Федерацією на підставі паспорта громадянина України та свідоцтва про народження для дітей віком до 16 років.

Вищевказані зміни імплементуються українською стороною у рамках удосконалення процедури прикордонного контролю громадян України під час виїзду' з території України до Російської Федерації з метою запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) та свідоцтва про народження з огляду на низький ступінь захисту вказаних документів.

При цьому, згідно з частиною четвертою статті 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», відповідно до якого громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну, громадяни України мають право на в’їзд на територію України з території Російської Федерації як за документами, дійсними для виїзду за кордон, так і за паспортом громадянина України та свідоцтвом про народження (для дітей до 16 років).

Для чого ж застосовуються ці зміни?

Удосконалюються процедури прикордонного контролю громадян України під час виїзду з території України до Російської Федерації, з метою запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) та свідоцтва про народження з огляду на низький ступінь захисту вказаних документів.

Внутрішні паспорти та свідоцтва не містять відомостей про особу латиницею, що не дозволяє автоматично зчитувати інформацію з документів під час прикордонного контролю, здійснювати безпомилкову перевірку щодо наявності обмежень на перетинання кордону згідно з дорученнями уповноважених державних органів та за базами Інтерполу.

Відсутність фотокартки на свідоцтві про народження не дозволяє встановити його приналежність конкретній дитині та створює загрозу незаконного вивезення дітей -громадян України.

Зменшується час проходження прикордонного контролю кожного громадянина - для перевірки даних особи відомості закордонних паспортів зчитуються спеціальними приладами.

У випадку втрати за кордоном закордонного паспорта закордонні дипломатичні установи України оперативно здійснюють ідентифікацію громадян у базах даних для оформлення нового паспортного документа (у разі втрати внутрішнього паспорта або свідоцтва про народження ідентифікація є тривалою та складною).

Зміни стосуються лише режиму виїзду громадян України з території України в Російську Федерацію. При в’їзді громадян України з території Російської Федерації на територію України Державна прикордонна служба України здійснюватиме безперешкодний пропуск громадян України з внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження.

На території Російської Федерації функціонує 5 дипломатичних установ України – Посольство в Москві, Генеральні консульства в Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону, консульства в Єкатеринбургу та Новосибірську. Кожна цих з установ забезпечена усім належним устаткуванням для опрацювання звернень громадян України з питань оформлення закордонних паспортів.

Громадянам України, що тимчасово перебувають на території Російської Федерації і документовані лише паспортом громадянина України (так званим «внутрішнім паспортом») рекомендовано використати своє перебування в Україні до 01 березня 2020 року для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон в територіальних підрозділах ДМС, ЦНАП, оскільки таке оформлення є більш швидким, ніж в ПУ та консульських установах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь